Podvig Rečne policije

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvig Rečne policije

Brzom intervencijom Rečne policije sinoć iz ledene Save spasena devojka koja je pokušala da se ubije skokom sa mosta u Brankovoj ulici.

Kada se krajem godine budu dodeljivale nagrade za naj podvig, ovi ledeni dani pamtiće se, sigurno, i po rečnim policajcima. Pripadnici te službe sinoć su spasili devojku koja je pokušala da se ubije skokom sa mosta u Brankovoj ulici u Savu. Dvadesetsedmogodišnja devojka sada je dobro.

Voda -2, vazduh -12 stepeni. To nije smetalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nenadu i Srđanu da za manje od pola minuta uskoče u čamac i spasu jedan život. U ovakvim uslovima, kažu, svaka stotinka je važna.

"Prilikom dojave izašli smo čamcem ispod mosta. Našli smo je kako pluta na leđima. Izvukli smo je na čamac, prišli boksu, izvadili je i stavili na nosila, pružili prvu pomoć. Do dolaska ekipe hitne pomoći naše je da je što bolje utoplimo, oživimo, naravno", kaže Nenad Zdravković, pripadnik Rečne policije.

Da je po ovakvom mrazu devojka u reci bila duže od tri minuta, ne bi preživela. Ni čuvarima reke nije bilo svejedno.

"Najteže je su uslovi plovidbe ovakvi... Najteže je to prići licu, prihvatiti lice, zbrinuti lice, sve to ima svoje", kaže Nenadov kolega Srđan Dojčinović.

Sava od 1985. godine nije bila ovako gusta, od zime. To, rečnoj policiji, otežava posao. Oštar led može da ošteti gumeni čamac, koji se najčešće koristi u hitnim slučajevima.

"U ovakvim uslovima jeste teško raditi ali pre svega to jeste naš osnovni zadatak. Kao što naše kolege rade na kopnu, tako mi radimo sve ostale poslove na vodi. Tako da u principu ne žalimo se, to je jedan deo našeg osnovnog zadataka, koji mi svakodnevno obavljamo", kaže Pero Ćosić, v.d. komandira Rečne policije.

Rečna policija radi 24 časa dnevno. I na plusu i na minusu. Na ovom minusu, uz hvatanje krijumčara, praćenje plovila, spasavanja ljudi i čamaca, na listi novih poslova je i razbijanje leda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.