Pekinški mega aerodrom

Izvor: RTS, 09.Sep.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekinški mega aerodrom

Kina počela gradnju novog mega aerodroma u Pekingu, čijom će izgradnjom kineska prestonica postati najprometnija vazdušna luka sa 370.000 putnika dnevno. Kineske vlasti odlučile se na taj potez pošto postojeći aerodromski kapaciteti neće moći još dugo da izdrže veliki promet.

U Pekingu je počela izgradnja novog mega aerodroma koji će biti otprilike veličine Bermuda i imati devet pista, a 2015. godine, kada se planira završetak izgradnje aerodroma "Dasing", kineska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prestonica postaće najprometnija vazdušna luka u koju će sletati i sa koje će poletati 370.000 putnika dnevno.

Novi aerodrom, koji će biti treća vazdušna luka u Pekingu, imaće osam pisti za civilno vazduhoplovstvo i jednu koju će koristiti vojska. Umesto širenja starog, kineska prestonica planira da u južnom predgrađu Dasing sagradi novi aerodrom koji će se prostirati na 54 kvadratna kilometra.

Trenutno se to mesto nalazi na sat vožnje od centra grada, ali inženjeri planiraju da izgrade još jedan krak metroa, pa čak i jednu liniju brzih vozova.

Početak izgradnje novog aerodroma dolazi tek tri godine od otvaranja Terminala 3 na pekinškom aerodromu, velelepne strukture koja je sama veća od svih pet terminala londonskog aerodroma Hitrou.

Ubrzani razvoj kineske vazduhoplovne industrije je, međutim, doveo postojeće kapacitete do tačke pucanja. "Nije moguće dodati nijedan jedini let u postojeći prenatrpani dnevni raspored pekinškog aerodroma", navodi je Li Điasing, ministar zadužen za kinesku civilnu vaduhoplovnu administraciju, piše londonski Telegraf.

"Postojeći aerodrom u Pekingu ima godišnji kapacitet od 75 miliona putnika. Prošle godine je kroz aerodrom prošlo 73 miliona putnika. Za dve godine biće popunjeni svi kapaciteti, a aerodrom se ne može proširivati u nedogled", rekao je Čao Junčun, profesor na kineskom Univerzitetu civilnog vazduhoplovstva.

Novi aerodrom će usluživati ne samo Peking već i grad Tianđin i delove provincije Hebej, budući da kineska prestonica polako prerasta u megalopolis spajanjem svojih predgrađa sa predgrađima susednih gradova.

Za razliku od Londona koji je trenutno najprometnija vazdušna luka u svetu, većinu saobraćaja preko Pekinga obavljaju domaći, kineski putnici. Ove godine, kineski putnici su bili četiri puta brojniji od inostranih.

Prošle godine, kineska vazduhoplovna industrija je zabeležila profit od 5,6 milijardi dolara, što je trostruko više u poređenju sa prethodnom godinom. U narednih 20 godina, Kina planira da kupi najmanje 4.300 novih aviona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.