Partijsko pregrupisavanje

Izvor: RTS, 02.Avg.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijsko pregrupisavanje

G17 plus za jesen najavljuje uniju sa regionalnim partijama. Pregrupisavanje na političkoj sceni Srbije analitičari vide kao političko sazrevanje, ali i jasnu nameru stranaka da za neke sledeće izbore osiguraju cenzus.

Uporedo sa upisom u novi Registar stranaka, leto u Srbiji u znaku je i nastajanja novih partijskih saveza. Priču su aktuelizovala i nagađanja oko toga hoće li G17 plus napustiti Vladu ako ne budu usvojene izmene Zakona o informisanju. Upravo ta stranka za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jesen najavljuje Uniju sa regionalnim partijama.

U današnjem saopštenju, predsednik opštine i čelnik vladajuće koalicije za Pirot Vladan Vasić kaže da podržava tu ideju.

Pregrupisavanje na političkoj sceni Srbije analitičari vide kao političko sazrevanje, ali i jasnu nameru stranaka da za neke sledeće izbore osiguraju cenzus.

Male partije po Srbiji pregovaraju o široj političkoj organizaciji leve orijentacije, koja bi se fokusirala na socijalu i posledice ekonomske krize.

Još ne otkriva detalje, ali, jednom od inicijatora, lideru Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, čini se da stranka koju predvodi uveliko prevazilazi okvire regionalnog.

"Više je nego verovatno da ćemo formirati jednu političku organizaciju socijaldemokratske orijentacije, koja će pokušati da popuni prostor levog centra i da na taj način na sledećim izborima konkuriše sa svojim idejama koje se baziraju na solidarnosti, pravdi i jednakosti i tako postane respektabilan politički faktor u Srbiji", rekao je Ljajić.

Rado bi da u ideji socijaldemokratije bude zajedno sa Rasimom Ljajićem, ali za sada, analitičar Dušan Janjić vodi posebnu inicijativu. On bi da oživi Socijaldemokratski pokret Srbije osnovan pre dve godine. Ideja je da se smanji broj stranaka, pojača evroatlanski front koji je protiv tajkuna.

Janjić kaže da je to negde oko pedesetak partija i da je većina njih nastala iz Socijaldemokratije. 

On kaže da postoji mnogo autonomnih grupa, lokalnih partija koje hoće da se udružuje, jer neće da prestanu sa političkim životom.

Kao primer naveo je Seljačku partiju koja je, kako je rekao, shvatila da ne može da na užem konceptu seljaštva napravi ozbiljnu stvar.

Potraga je za novim liderima, ali i poznati se vezuju za socijaldemokratsko udruživanje - Nebojša Čović, Zoran Dragišić, Predrag Simić.

Stranci G17 plus saveznici su lokalni lideri Veroljub Stevanović, Boško Ničić, Vladan Vasić, jer se zalažu za decentralizaciju i regionalizaciju.

Predsednica Poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić rekla je da je osnovni motiv ukrupnjavanje političke scene Srbije, i okupljanje stranka sličnog profila.

"To je desni centar, to je nešto što ova Unija stranaka želi da postane", rekla je Grubješić.

Pregrupisavanje na političkoj sceni Srbije u Cesidu vide kao težnju stranaka da posle nekih sledećih izbora budu sigurno u parlamentu. Preživljavanje je ključan motiv, ali radi se i o sazrevanju Srbije koja nastoji da dostigne evropsku formulu podele političkih snaga.

Okupljeni oko socijaldemokratske inicijative prvi dokument o ujedinjenju najavljuju polovinom avgusta. Ostali čekaju da prođu godišnji odmori, pa da na jesen u javnost izađu sa imenima i novom podelom funkcija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.