Pao dogovor, odblokiran Rektorat

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao dogovor, odblokiran Rektorat

Beograd -- Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti postigli su dogovor s predstavnicma Ministarstva prosvete i Rektorata Univerziteta umetnosti i odblokirali Rektorat.

Zgrada Rektorata odblokirana je većeras, nakon pet sati.

Kako je Tanjugu rekla predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta umetnosti Vesna Đoković, predstavnici Ministarstva, Rektorata i studenata postigli su dogovor, nakon čega je zgrada Rektorata odblokirana oko 20 sati.

Državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović rekao je Tanjugu da je zaključak večerašnjeg sastanka da studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa 60 bodova od 20. aprila mogu bez plaćanja školarine da upišu i završe ovu školsku godinu, a oni koji imaju od 48 do 59 bodova bez plaćanja 50 odsto školarine.

Takođe, studenti Fakulteta likovnih umetnosti će steći pravo izlaska na ispite bez plaćanja 50 odsto školarine.

Prema dogovoru, dva fakulteta sutra bi trebalo da Univerzitetu umetnosti dostave spisak studenata koji su u toku školske godine ostvarili 60, odnosno potreban broj bodova koji je usvojila Uprava fakulteta ili Saveta sa zahtevom da im se omogući upis u školsku 2011/2012. godinu na FPU, odnosno da im se omogući polaganje ispita na FLU.

Državni sekretar je rekao da je studentima dao čvrsta uverenje da će Ministarstvo prosvete i nauke sa studentima i rukovodstvom Univerziteta i fakulteta formulisati rešenje prihvatljivo i za studente i za Univerzitet i predložiti na usvajanje Vladi Srbije najkasnije do kraja iduće sedmice.

Mitrović je kazao da će Ministarstvo održati sastanak 17. aprila sa predstavnicima Univerziteta, dva fakulteta i studentima.

Studenti FPU zaključali su ranije danas u zgradi rektorata Univerziteta umetnosti državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Radivoja Mitrovića, rektorku Univerziteta umetnosti Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana.

Ministar Žarko Obradović izjavio je da je potez studenata nedoličan i da ne doprinosi rešavanju problema.

Većina studenata FPU je u znak protesta na ulaz u zgradu Univerziteta postavila lance i katanac.

Studenti su nezadovoljni zato što, suprotno odluci Ministarstva prosvete, neki od najboljih među njima nisu oslobođeni plaćanja školarine.

On je naveo da oko 200 akademaca, među kojima su i oni s prosekom od 9,3, moraju da plate školarinu od 200.000 dinara na Fakultetu primenjenih umetnosti ili 150.000 na Fakultetu likovnih umetnosti.

Studenti su svoj protest i blokadu zgrada fakulteta počeli u ponedeljak, 9. aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.