PRAZNIČNA PRAVILA ZA ŠEĆERAŠE

Izvor: Kurir, 06.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAZNIČNA PRAVILA ZA ŠEĆERAŠE

Ni u ovim svečarskim danima ne zaboravite na pravilnu ishranu...

Ukoliko patite od dijabetesa, ipak nema razloga da se tokom novogodišnjih praznika potpuno odreknete hrane koja vam pričinjava zadovoljstvo, poručuju dijetetičari. Evo nekoliko pravila kojih se ljudi s povišenim šećerom u krvi moraju pridržavati.

 Oslonite se na vlastito osećanje za pravu kombinaciju ugljenih hidrata, masti i vlakana, pošto je svaki dijabetičar slučaj za sebe.

 Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pretpostavljate da kod vaših domaćina neće biti hrane koju smete da jedete, „gricnite“ nešto kod kuće ili ponesite jelo koje ste sami spremili.

Čuvajte se nesvesnog posezanja za hranom dok ste zadubljeni u razgovor, odnosno pazite da se ne prejedete.

Recite „ne“ kad neko pokuša da vam ponovo napuni tanjir, naročito ako je u pitanju jelo koje ne bi trebalo da jedete.

 Nemojte piti, jer alkohol podiže nivo šećera u krvi.

 Ako ikako možete, proverite da li vam je skočio nivo šećera.

 Ne zaboravite da treba što više da šetate.

 Ukoliko jednom preterate s hranom, ne mislite da je svejedno da li ćete s „poročnim“ ponašanjem nastaviti do kraja praznika. Što se brže vratite na stari režim, to bolje. Uostalom, prilično je verovatno da ćete posledice neumerenosti osetiti odmah. Zato, jedite upravo onoliko koliko vam organizam traži, i ne zaboravite praznično pravilo broj jedan, ne prejedajte se!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.