Izvor: B92, 20.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODBACIO PRILIV U SAVEZNI BUDZET

Savezni ministar za finansije Dragisa Pesic ukazao je u utorak na slab priliv sredstava u saveznom budzetu, koji je od pocetka ove godine do 17. februara 2001. iznosio 4,5 milijarde dinara, a za prvo tromesecje planirano je 11,36 milijardi dinara, napominjuci da su svi budzetski prihodi ostvareni iskljucivo sa teritorije Srbije. Ministar Pesic je objasnio da je osnovni uzrok slabog priliva u budzetu finansijska nedisciplina poreskih obveznika izrazivsi nadu da ce problem neizvrsenja obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore prema federalnoj kasi biti uskoro prevazidjen politickim dogovorom. On je upozorio da savezni budzet mora biti donesen u korelaciji sa budzetom Republike Srbije, cije je usvajanje najavljeno za 31. mart ove godine, pogotovu sto je Vlada Srbije najavila promene fiskalnog sistema u Republici, sto podrazumeva promene i u saveznom budzetu. Navodeci da je savezni budzet u 2000. godini izvrsen sa 90 odsto i pored velikog inflatornog udara, Pesic je najavio da ce se u ovoj godini primeniti novi izvori finansiranja poput stranih donacija i sredstava od privatizacije, prenosi Tanjug.

Pesic je izjavio da se problem nadoknade novca stedisama "Jugoskandik banke" moze resavati jedino kroz stecajni postupak. "Dugovanja 'Jugoskandika' ne spadaju u obaveze drzave po osnovu stare devizne stednje", naglasio je Pesic, dodavsi da postoje veliki problemi u sprovodjenju stecaja u toj banci. Na pitanje kakav je njegov stav o povratku u zemlju nekadasnjeg vlasnika "Jugoskandika" Jezdimira Vasiljevica, Pesic je rekao da "je za to da se prema svakom primenjuju zakonski propisi". "Ko se ogresio o zakonske propise, taj ima i da odgovara, a narocito je ta odgovornost izrazena tamo gde su u ogromna sredstva uskracena, da ne kazem neku goru rec", rekao je Pesic, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.