POBEDIĆU VUJANOVIĆA

Izvor: Kurir, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBEDIĆU VUJANOVIĆA

Ukoliko opozicioni lideri pristanu na međusobno nenapadanje u prvom krugu i na podršku opozicionom kandidatu u drugom, pobeđujem, kaže predsednički kandidat PZP Nebojša Medojević

BEOGRAD - Lider Pokreta za promene i kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Nebojša Medojević u razgovoru za Kurir kaže da ne može da prežali što na izborni dan, 6. aprila, neće ukrstiti koplja sa šefom DPS Milom Đukanovićem.

- Žao mi je što neću imati tu priliku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jer bi to bilo politički atraktivno nadmetanje. Politička ponuda bila bi jasna. S jedne strane on, kao predstavnik privatne države Crne Gore, koja je u njegovom vlasništvu i vlasništvu još nekoliko porodica. On je direktno odgovoran za korupciju, pljačkaške privatizacije, urušavanje institucija i destrukciju sistema vrednosti, a s druge strane ja, predstavnik nove evropske, demokratske i pravne države.



 Tvrdite da bi Đukanović bio lakši protivkandidat od Filipa Vujanovića?


- S političkog aspekta, to bi bila lakša kampanja, jer bi Đukanović sa sobom doveo i tajkune. To bi bio 5. oktobar u Crnoj Gori. Ovako ćemo imati kampanju niskog intenziteta. Po svim istraživanjima javnog mnjenja, Đukanović simbolizuje raspolućenost Crne Gore, ljudi ga ili mrze ili obožavaju, dok ja dobijam ujednačene ocene.



 Zašto Đukanovića nema među pretendentima na predsedničku fotelju?


- Razlog je proces vezan za šverc cigareta koji se protiv njega vodi u Bariju, ali i jasne poruke iz međunarodne zajednice da neće podržati čoveka s takvom hipotekom u predsedničkoj trci.

 A, možda on ima samo drugačije političke planove?

- Đukanović je veoma ozbiljan u nameri da bude premijer! Šuška se da bi, zbog bolesti premijera Željka Šturanovića, moglo da dođe do promene Vlade. Pouzdano znam da Đukanović nije zadovoljan kako mu ide privatni biznis, a nije zadovoljan ni kako je Šturanović odradio neke poslove.



 Kakve su mu šanse da postane premijer?


- Male. Ako ja postanem predsednik, sigurno je da neću pozvati njega da bude novi mandatar. Takođe je sigurno da ću u tom slučaju otvoriti pitanje raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora tokom sledeće godine.

 Kakav plasman očekujete?

- Bez obzira na sinhronizovanu kampanju vladajućih i dela opozicionih stranaka, koja se vodi iz nereformisane službe Državne bezbednosti, u drugi krug ću se sigurno plasirati. Ukoliko opozicioni lideri pristanu na međusobno nenapadanje u prvom krugu i na podršku opozicionom kandidatu u drugom, pobeđujem Vujanovića!

 Andrija Mandić je već rekao da mu ne pada na pamet da vas podrži.

- To je deo njegove političke kampanje. Zoran Žižić je rekao suprotno, a on ima veće političko iskustvo. Ako uđem u drugi krug, odmah ću da proglasim da je opozicija pobedila režim. U DPS znaju da Vujanović može da me pobedi samo ako se odluče na izbornu krađu i uz pritisak policije.

 Optužuju vas da ste kandidaturom razbili jedinstvo opozicije?

- Nije tačno! Od početka sam jedini predlagao da opozicija izađe sa zajedničkim kandidatom. Nudio sam im da napravimo istraživanje popularnosti i da vidimo ko od nas najbolje stoji. Posle glasanja za Ustav rekli su da ih taj predlog ne zanima.



 Plaši li vas rasipanje glasova?


- Ne, samo brutalna krađa i uticaj tajne policije. Rasipanje glasova može da bude dobro, jer sprečava kandidata DPS da pobedi u prvom krugu. Razlika između Vujanovića i mene neće biti velika, meriće se u procentima.



Andrija Mandić vas optužuje da ste stali na stranu režima i prestali da budete opozicija?


- Interesantno je da režim ne napada Mandića, nego samo mene. Građani Crne Gore nisu toliko nepismeni, da ne vide o čemu se tu radi. Kad nemate politički program, najlakše je da napadate nekoga.

CANETA NA CRTU

 DPS nije prihvatio vaš predlog da za predsednika kandiduje Stanka Caneta Subotića?

- Predlog je, u stvari, bio odgovor na tvrdnju kolega sa Srpske liste da su svi Srbi u Crnoj Gori diskriminisani. Rekao sam da to nije tačno, već da to važi samo za one koji ne sarađuju sa režimom. Ovde bolje prolazi Cane Srbin, nego ja, koji sam Crnogorac.

SMENIĆU MEDENICU

Ako pobedite, šta ćete prvo uraditi?

- Povući ću predsedničku saglasnost na izbor predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, žene koja je tesno povezana s vrhom vlasti. Zatim ću inicirati ustavne izmene u oblasti pravosuđa, koje je pod uticajem raznih kartela organizovanog kriminala, aktuelizovati spoljnopolitičku funkciju predsednika republike. Naravno, popraviću narušen odnose sa susedima, Srbijom i Italijom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.