Odbrojavanje do lansiranja

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrojavanje do lansiranja

Severna Koreja, uprkos protivljenju velikog broja zemalja, zvanično spremna za lansiranje satelita. U završnoj fazi i radovi na testiranju nuklearke, tvrde obaveštajci Južne Koreje.

Zvaničnici severokorejskog svemirskog programa izjavili su danas da su radovi i pripreme za planirano lansiranje satelita završeni, demantujući da je to kamuflaža za probu balističke rakete dugog dometa.

Više od 150.000 Severnokorejaca zatvoreno je u logorima u sovjetskom stilu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi se u danas objavljenom izveštaju Komiteta SAD za ljudska prava.

U izveštaju, zasnovanom na razgovoru sa 60 bivših zatvorenika i čuvara, prilažu se dokazi o zatvaranju čitavih porodica, sa decom i starcima, zbog "političkog zločina" nekog člana porodice.

Politički zatvorenici u gulage dospevaju bez suđenja i najčešće provode ostatak života radeći u rudnicima, na seči šume, ili na poljoprivrednim dobrima.

Navodi se, takođe, da je stopa smrtnosti u logorima velika, zbog sistematskog maltretiranja, torture, izgladnjivanja i ubijanja zatvorenika.

Na konferenciji za štampu u Pjongjangu je saopšteno da će se lansiranje trostepene rakete obaviti po planu između 12. i 16. aprila kao deo proslave 100. godišnjice rođenja osnivača i prvog predsednika zemlje Kim Il Sunga.

"Sva sklapanja i pripreme za lansiranje satelita su završena", rekao je Rju Gum Čol, zamenik direktora za svemirska istraživanja u odseku za svemirske tehnologije, a preneo AP.

Rusija odluku Pjongjanga da lansira veštački satelit vidi kao primer nepoštovanja odluke Saveta bezbednosti UN, ocenio je danas portparol ruskog Ministrastva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Japanska obalska straža počela je danas da upozorava brodove u oblasti da pripaze na delove severokorejske rakete koji bi mogli da padnu u vode oko Japana.

SAD i druge zemlje tvrde da raketa Unha-3 može takođe da isproba tehnologije raketa dugog dometa i može da se koristi za udare po američkom kopnu i drugim ciljevima.

Severna Koreja je saopštila da će lansirati meteorološki i istraživački satelit koji će joj pružiti detalje potrebne za razvoj poljoprivrede.

Rju je rekao da je lansiranje namenjeno miroljubivom razvoju severnokorejskog svemirskog istraživačkog programa. On je rekao da je svaka tvrdnja da se radi o razvoju raketnih vojnih tehnologija "glupost".

Severnokorejski svemirski zvaničnici ranije su pokazali stranim novinarima sva tri stupnja rakete u poziciji na lansirnoj rampi na severozapadu zemlje, pedesetak kilometara od granice s Kinom.

Zbog planiranog lansiranja Vašington je suspendovao plan o slanju pomoći u hrani Severnoj Koreji rekavši da je ona prekršila obećanje o prestanku lansiranja raketa, kao i da se Pjongjangu ne može verovati da će stavarno dati hranu onima kojima treba.

Severna Koreja je u februaru postigla sporazum sa SAD da obustavi nuklearne probe i lansiranje raketa u zamenu za američku pomoć od 240.000 tona hrane.

Slično, ali neuspelo lansiranje rakete sa satelitom 2009. godine bilo je osuđeno od strane Saveta bezbednosti UN. Severna Koreja je zbog toga napustila razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i nakon nekoliko nedelja izvela probu nuklearne bombe, što je izazvalo uvođenje strožih UN sankcija.

Kina je pozvala sve strane da se "uzdrže" i izbegnu povećanje napetosti na Korejskom poluostrvu pred planirano lansiranje severokorejskog satelita.

Poziv kineskog Ministarstva spoljnih poslova usledio je nakon što je američki Stejt department zatražio od Pekinga da izvrši pritisak na Severnu Koreju kako bi ova odustala od planiranog lansiranja, koje Vašington vidi kao prikrivenu probu balističke rakete dugog dometa.

Južnokorejski obeveštajni zvaničnici objavili su juče da nedavni satelisti snimci ukazuju da Severna Koreja kopa novi podzemni tunel u pripremama za izvođenje treće probe nuklearne bombe.

U izveštaju se kaže da je prokopavanje tunela na lokaciji Pungje-ri na severozapadu zemlje, gde su izvedene predhodne dve nuklearne probe 2006. i 2009. godine, u završnoj fazi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.