Obnova Hilandara

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova Hilandara

Zbog nedostatka materijalnih sredstava, rekonstrukcija manastira Hilandar, koji je izgoreo u požaru, najverovatnije neće početi na vreme. Sabor SPC pozvao vernike da pomognu obnovu.

Nedavno je Sabor Srpske pravoslavne crkve pozvao vernike da shodno svojim mogućnostima pomognu obnovu manastira Hilandara, koji je većim delom uništen u požaru 2004. godine.

Akciji Podignimo Hilandar, koju je organizovala Zadužbina tog manastira, pridružio se i RTS, kako bi radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na obnovi počeli na vreme.

Sredstva za obnovu manastira prikupljaju se u Beogradu i putem uplatnica Info-stana.

Do sada je, kažu u zadužbini, prikupljeno blizu tri miliona dinara, ali strahuju da to nije dovoljno da građevinska sezona počne na vreme. S obzirom na to da je neophodno obnoviti 10.000 kvadrata korisne površine, potrebno je dosta vremena i novca.

Direktor zadužbine manastira Hilandar Milivoj Ranđić rekao je da rekonstrukcija izgorelog dela manastira može da se završi za sedam godina pod uslovom da se obezbede sredstva koja su potrebna za taj poduhvat.

"Potrebno je oko milion i po evra godišnje ili nekih devet miliona za sve radove, ukoliko taj period traje duže neminovno je da će se pojaviti potreba za većim sredstvima", naveo je Ranđić.

O manastiru koji predstvalja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture, danas brine 40 monaha i devet iskušenika. Pored obnove staraju se i o ekonomiji. Veliku pomoć pruža im i Vlada Srbije, koja je nedavno osnovala komisiju za obnovu manstira.

"Osim toga što u Hilandaru postoji istorijska arhitektura građevine koje, ima još mnogo pokretnih spomenika, povelja i ikona, sve ono što se taložilo 800 i više godina. Sve to čuva Hilandar i zbog svega toga moramo ga obnoviti", rekao je glavni arhitekta obnove manastira Hilandar Mirko Kovačević.

Od 1988. godine zajedno sa ostalih 19 svetogorskih manastira Hilandar se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine. U noći između 3. i 4. marta 2004. izbila je vatra u u zapadnom konaku koja se proširila na celu severnu stranu. Izgorelo je više od pola korisne površine manastira.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBNOVA HILANDARA

Izvor: Kurir, 23.Jan.2011

BEOGRAD - Nedavno je Sabor Srpske pravoslavne crkve pozvao vernike da shodno svojim mogućnostima pomognu obnovu manastira Hilandara, koji je većim delom uništen u požaru 2004. godine. Akciji Podignimo Hilandar, koju je organizovala Zadužbina tog manastira, pridružio se i RTS, kako bi radovi na...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.