Novopečeni nacisti, setite se istorije

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 13:02

"Novopečeni nacisti, setite se istorije"

Belorusija danas slavi Dan nezavisnosti.

Pre obraćanja građanima, predsednik je položio venac na Spomenik pobede, podignut u čast junaka koji su oslobodili Belorusiju od nacista.

Beloruski narod ne sme da zaboravi podvige sovjetskih vojnika tokom Drugog svetskog rata, niti žrtvu koju su podneli oslobađajući Minsk od nacističkih osvajača, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

“Ovo je sveto mesto, ovde su se odvijale najkrvavije borbe. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hiljade vojnika i oficira je dalo život da bismo mi živeli. Ovde su krvlju zapečaćene bratske veze velike višenacionalne države", naglasio je.

Oslobodioci se, prema njegovim rečima, nisu delili na Beloruse i Ruse, na Jermene i Gruzijce, Tadžikistance i Kirgistance, Azerbejdžance i Uzbekistance. "Nisu delili zemlju na svoju i tuđu, borili su se za jednu otadžbinu", rekao je.

Bitku za oslobođenje beloruske prestonice s razlogom nazivaju "trijumf sovjetske ratne umetnosti", kazao je Lukašenko i podsetio da je tu okončana operacija Bagration, a bitka je ušla u istoriju kao najveći poraz fašističke vojske u Drugom svetskom ratu.

Podsetio je na marš zarobljenih Nemaca koji je je u julu 1944. godine organizovan u Moskvi. Skoro 60.000 vojnika Vermahta je marširalo kroz sovjetsku prestonicu u takozvanoj "Paradi pobeđenih". Nemci su u tom maršu učestvovali kao ratni zarobljenici.

Cilj parade nije bio samo da ohrabri građane SSSR-a, nego i da pokaže saveznicima i celom svetu razmere uspeha koji je postigla Crvena armija.

"Novim nacistima koji se pojavili ne bi naškodilo da pogledaju te istorijske kadrove. Oni žele da zaborave, ali ne smemo to da dozvolimo. Ne sme da se zaboravi kako se ne bi ponovilo", poručio je.

"Drugi svetski rat je Beloruse naučio da cene život, mir i slobodu", kazao je Lukašenko i pozvao omladinu da čuva svoju zemlju onako kako su im zavetovali preci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.