Izvor: B92, 17.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari u poseti Nebojsi Risticu

U organizaciji NUNS-a, novinari vise redakcija u petak su posetili urednika TV Soko Nebojsu Ristica, koji se vec osam meseci nalazi na odsluzenju jednogodisnje kazne zatvora zbog isticanja plakata na kojem je pisalo SLOBODA STAMPI. Iako je bilo predvidjeno da novinarski konvoj ode do Zajecarskog zatvora, kolege su se sa Risticem srele u prostorijama skupstine opstine Sokobanja, posto je mu je zatvorska uprava dozvolila trodnevnu posetu kuci, javlja B2 92.

Ovom prilikom Nebojska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ristic je, govoreci o tome kako se oseca posle osam meseci provedenih u zatvoru, rekao: "Dobro - da mi je neko ranije rekao bices u zatvoru - ja bih mislio da cu da umrem. Kad sam dosao bio sam prvih dvadesetak dana sam, da bi me kasnije prebacili u kolektivnu prostoriju do polovine maja, a potom sam presao napolje. To je kao neka vrsta poljoprivrednog dobra. Postoji imanje na kome radimo - naucio sam da kopam kukuruz i krompir. To ranije nisam znao da radim", rekao je Ristic.

Nezavisno udruzenje novinara Srbije uputilo je nakon ovog razgovora, zahtev predsedniku Srbije Milanu Milutinovicu da oslobodi Nebojsu Ristica. U otvorenom pismu Milutinovicu, novinari NUNS-a ukazali su da je Risticev slucaj "kristalno jasan kao i prilike u Srbiji" i ocenili da u Srbiji ne postoji zagarantovana sloboda stampe. U pismu, NUNS predlaze predsedniku Srbije i da iskoristi pravo i oslobodi Ristica da bi proveo predstojece praznike "ne kao zatvorenik na dopustu vec kao novinar koji je licnim cinom zasluzio slobodu stampe". Zahtev Skupstine opstine Soko Banja za pomilovanje Ristica odbijen je letos.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.