Noć knjige

Izvor: RTS, 19.Dec.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noć knjige

Beograd je noćas bio "budan uz knjigu". Pod tim sloganom organizovana je prva "Noć knjige" u prestonici.

Izdavačka kuća "Laguna", knjižarski lanac "Delfi", pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za kulturu, po prvi put organizovali su "Noć knjige" pod sloganom "Bud(n)i uz knjigu" na četiri ekskluzivne lokacije u Beogradu.

Na adresama Kralja Milana 4, Makedonska 12, Terazije 38 i u Bulevaru kralja Aleksandra 146, od 18 časova pa do ponoći, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupcima su se osim izuzetno povoljne kupovine knjiga, muzike, igrica i filmova nudili i drugi zanimljivi sadržaji.

Povod za organizovanje "Noć knjige" je neslavna statistika koja alarmira na reakciju. Dobro poznati rezultati testiranja smestili su Srbiju po pismenosti na poražavajuće nisko mesto, a 38 odsto ljudi gotovo da i ne čita knjige.

"Noć knjige" imala je za cilj popularizaciju književnosti i čitanja uopšte, posebno kod mlađe generacije koja voli dešavanja u kasnim noćnim satima.

Pored izbora od preko 50.000 naslova, kupci su imali priliku da uzivaju u degustaciji vina, čokolade, kafe i čajeva, da se druže sa omiljenim piscima, da dobiju vredne poklone uz kupljena izdanja koja su na popustima i do 70 odsto.

Prvih 20 kupaca koji su u ponoć stigli u knjižaru u Bulevaru kralja Aleksandra dobili su paketiće od Deda Mraza.

"Noć knjige" imalo je i svoje zvanično hibridno vozilo Prius koje je vozilo na relaciji četiri knjižare.

U "Delfi" knjižari SKC, održana je promocija filma "Tamo i ovde", a DVD su potpisivali glumac Bane Trifunović i reditelj Darko Lungulov.

Ekskluzivni pisci " Lagune" Miomir Petrović, Ivana Mihić, Igor Marojević, Dušan Veličković, Uroš Petrović, Ljubica Arsić, Dušan Miklja, Zvonko Karanović, Ivana Kuzmanović i drugi, boravili su u knjižari u Bulevaru kralja Aleksandra 146, gde su razgovarali sa svojim čitaocima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.