Neko cipelom, neko jajima

Izvor: B92, 02.Feb.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko cipelom, neko jajima

Beograd -- Nekoliko desetina Palestinaca gađalo je cipelama, štapovima i manjim kamenicama konvoj u kome je bio generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Gađanje cipelama je već tradicionalan' izraz nezadovoljstva na Bliskom istoku, ali se od 2008. kada ga je lansirao' jedan irački novinar, proširilo i u druge krajeve sveta, dok je u Evropi i prisutnije posipanje protivnika brašnom i jajima.

Sledi hronologija: Gađanje cipelama ili posipanje brašnom kao vid protesta:
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
2. februara 2012. - Demonstranti bacali cipele i stolice na konvoj vozila u kojem je bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, dok je ulazio u Pojas Gaze, područje palestinske samouprave na Bliskom istoku.

1. februara 2012. - Vodećeg kandidata za predsednika Francuske, koji će biti održani u aprilu, socijalistu Fransoa Olanda, tokom predizbornih aktivnosti, jedna žena je posula brašnom. Oland, brašnjavih naočara, kose i odeće, sve vreme je ostao sabran.

13. decembra 2011. - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad gađan je cipelama dok je govorio u Sariju, prestonici jedne iranske provincije. Gađao ga je, ali i promašio, otpušteni tekstilni radnik.

19. marta 2011. - Islamisti su zasuli kamenjem i cipelama Mohameda el Baradeja, koji je tada najavljivan kao mogući kandidat za egipatskog predsednika. Baradej je gađan blizu glasačkog mesta u Kairu, na kojem je glasao na referendumu o ustavnim promenama, nekoliko nedelja nakon zbacivanja predsednika Hosnija Mubaraka s vlasti.

4. oktobra 2011. - Grupa Palestinaca vređala je i gađala cipelama američku diplomatsku delegaciju, tokom njene posete Zapadnoj obali.

2010. - Tri osobe su uhvaćene nakon što je grupa u kojoj je bilo oko 200 demonstranata gađala bivšeg britanskog premijera Tonija Blera cipelama i jajima kada je dolazio na promociju svoje knjige u knjižari u centru Dablina, u Irskoj.

Cipelama je gađan pakistanski predsednik Asif ali Zardari na konferenciji u Birmingemu, SAD.

Grupa izraelskih demonstranata je cipelama, jajima i drugim predmetima gađala fotografiju američkog predsednika Baraka Obame ispred ambasade u Tel Avivu, u Izraelu, navodeći da to čine zbog objavljivanja fotografije na kojoj Obama drži noge i cipele na stolu u vreme dok telefonom razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom. Nekoliko dana ranije Obama je, u Filaldelfiji, u SAD, gađan knjigom.

Ddecembra 2008. - Irački novinar nazvao je američkog predsednika Džordža Buša "psom" na arapskom jeziku i gađao ga cipelama tokom njegove konferencije za novinare u Bagdadu. Nekoliko dana kasnije više desetina Iranaca gađalo je cipelama postere Buša u Teheranu u znak podrške novinaru koji je u međuvremenu bio uhapšen.

Novembra 2008. - Dve pariske glumice, koje su učestvovale u rijaliti šou programu, na ulazu u jedan klub dočekali su aktivisti pokreta za zaštitu životinja i gađali ih brašnom, protestujući zbog njihovog odnosa prema životinjama.

Nedavno su Slovaci, nezadovoljni vlašću, svoj gnev demonstrirali gađanjem parlamenta jajima i bananama u velikom protestu u Bratislavi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.