Ne mora se kroz blato

Izvor: Politika, 01.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mora se kroz blato

Komšije iz Erdevika pokrenule inicijativu da se ovim ljudima olakša prolaz do kuća

ĐIPŠA – Nedavno je delegacija mesne uprave Erdevik posetila naselje Đipša koje se nalazi nedaleko od istoimenog manastira posvećenog Prenosu moštiju sv. oca Nikolaja. Razlog posete meštana susednog Erdevika ovom naselju na najzapadnijim tačkama Srbije, u kome živi pet porodica sa 20 članova, jeste izgradnja puta od naselja do manastirskog zdanja dugog nekoliko stotina metara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Naselje često biva praktično odsečeno od sveta zbog nemogućnosti da se u zimskim uslovima dođe do puta za susedni Vizić u bačkopalanačkoj opštini. To posebno teško pada trojici đaka koji pohađaju školu u Viziću udaljenu oko 3,5 kilometra.

Mesna uprava Erdevik bila je inicijator da se uradi put od naselja do puta za Vizić i već ove jeseni izvedeni su svi zemljani radovi. Ukoliko vremenske prilike dozvole, u narednih nekoliko meseci na buduću trasu puta biće stavljena i tvrda podloga čime će problemi meštana ovog najmanjeg naselja u Sremu biti konačno rešeni. Blato i smetovi će konačno otići u zaborav.

Novac će obezbediti opština Šid. Naselje Đipša i istoimeni manastir spominju se još u srednjem veku u doba despotstva Brankovića. U to vreme Đipša je slovila kao jedno od najbogatijih naselja u ovom delu Fruške gore. Vremenom su ljudi odavde odlazili i trenutno u selu živi samo dvadesetak stanovnika.

Delegacija Erdevika je prilikom posete uručila i prigodne poklone stanovnicima Đipše – đačkoj trojci. Mališani su dobili nove školske torbe i sve udžbenike i đački pribor.

Ako je suditi po zalaganju meštana susednog Erdevika, sva je prilika da će proleće doneti radost u pet domova u naselju Đipša.

P. Vejnović

[objavljeno: 01.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.