Napadnut Raša Popov

Izvor: RTS, 18.Nov.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut Raša Popov

Dva dečaka su napala srpskog književnika i dugogodišnjeg televizijskog novinara Rašu Popova, pokušavajući da uđu u njegov stan i da ga opljačkaju. Protiv njih je odranije podneto više od 300 prijava i u nadležnosti su Centra za socijalni rad.

Čoveka koji je ceo život dao deci – napala su deca. Čika Raša pronalazač, iz kultne emisije "Fore i fazoni" uz koju su odrastale generacije, bio je žrtva dvojice dečaka od 10 i 11 godina u ulici u kojoj živi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Ja sam ulazio u svoju ulicu uveče u pola šest, kada su spazili neki dečaci, pubertetlije, kako ja nesigurno idem, imam 81 godinu. Pratili su me vrlo vešto po nekom utvrđenom znalačkom planu, kao vučjaci zeca su me pratili, sve do lifta i stiglu su pred ulaz u moj stan gde su pokušali da uđu", rekao je Popov.

Kako kaže, u poslednji čas je uspeo da zaključa vrata i utekne napadačima.

"Od onda sam bolestan od paranoje koju zovem Beograd, jer mi je rekao jedan čovek iz Kovačice – toga nema kod nas, a vi, kaže, hoćete da živite u Beogradu", kaže Popov.

Napad ga jeste uplašio, ali pre svega rastužio.

"Ja govorim ovo ne zato što se ponosim već zato što je žalosna slava jednog dečjeg pisca da ga napadnu deca, ako su to uopšte deca, ako nisu organizovani pljačkaši", rekao je pisac.

Dečaci koji su napali Popova, inače braća, odranije su poznati policiji pošto su jednog starca u Deligradskoj ulici pretukli i opljačkali. Posle toga je čovek preminuo. Braća imaju više od 300 prijava za razbojništva i krađe.

Policija ih je brzo otkrila, ali kao maloletnici oni ne mogu krivično da odgovaraju, pa su u nadležnosti Centra za socijalni rad.

"Potiču iz disfunkcionalne porodice u kojoj su trpeli zlostavljanje i grubo zanemarivanje. Od ranog detinjstva žive i rade na ulici i njihovo ponašanje je ekstremno socijalno neprilagođeno", kaže Marija Milić, psiholog Gradskog centra za socijalni rad.

Iako jedan do njih ima i duševni poremećaj, procenjeno je da bi u zdravstvenoj ustanovi predstavljali opasnost za osoblje i ostalu decu.

Iz domova i prihvatilišta u koje su do sada smeštani – dečaci su bežali. Izlaz iz začaranog kruga, u Centru za socijalni rad vide u njihovom smeštanju u Zavod za vaspitanje dece i omladine u kojem trenutno nema slobodnog mesta.

"Taj program ima svoje zakonitosti – jeste otvorenog tipa, ali je intenzivniji rad sa decom, postoje i neke tajm-aut sobe. To je neki način da se ta deca dovedu u red i budu u mogućnosti da prime vaspitne uticaje", kaže Marija Milić.

U Centru za socijalni rad nadaju se da će u saradnji sa policijom i zdravstvenim ustanovama uskoro uspeti da nađu rešenje i zaustave nasilničko ponašanje dvojice dečaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.