Najlepše staze za decu

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najlepše staze za decu

Roditeljima koji žele decu da odvede na planinu, svež vazduh, dobru hranu i prve korake na snegu izvanredne mogućnosti pružaju Goč i Divčibare.

Goč

Na Goču je sve podređeno i prilagođeno deci, pa se ova planina u zimskom periodu ori od dečje graje. Sve što je najmlađima potrebno za dnevne aktivnosti na snegu nalazi se u Turističkom centru na lokaciji Dobre vode. Ovde, na nadmorskoj visini od 920 m, smeštena su odmarališta i skijaški klub.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Goč je od Beograda udaljen 200 km i do njega vode dva glavna puta, od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca.

U zimskom centru postoje dve ski- staze dužine 300 m sa dva ski- lifta za početnike i decu. Nedaleko od hotela „Dobre vode" prolazi staza duga oko 1.150 m, koju prati žičara jednosed.

Na ski-liftu, na polovini staze, postoji i međustanica. Gornji deo staze je blažeg nagiba, što je pogodno za početnike, dok je donji deo staze prilično strm. Markirano je i obeleženo pet staza za skijaško trčanje, različite dužine i uspona.

Dnevni ski-pas za odrasle košta 300 dinara, a za decu 100 dinara. Najam skija je 400 dinara dnevno, a sanki 70 dinara. Jedan sat grupne obuke u ski-školi staje 400 dinara.

U hotelskim restoranima možete uživati u domaćoj hrani, čija je cena vrlo pristupačna. Primera radi, ručak u hotelu „Dobre vode" koštaće vas oko 300 dinara, a kafa ili čaj samo 30 dinara.

Na Goču postoje uslovi za rekreaciju na pokrivenim terenima za košarku, odbojku, rukomet i tenis.

Divčibare

Divčibare se nalaze 38 kilometara jugoistočno od Valjeva i dobro su povezane sa svim delovima Srbije. Ako se iz Beograda ide Ibarskom magistralom, preko Divaca i Mionice, ima 117 kilometara, a pravcem Kaone i Valjeva blizu 130 kilometara.

Vazdušnu banja u centralnom delu planine Maljen prostire se na 980 m nadmorske visine i idealno je mesto za odmor i rekreaciju. Pravi su izbor za porodice s decom i sve one koji bi želeli da pobegnu od gradske vreve i svoj odmor provedu u apsolutnom miru i tišini.

Do najduže staze na severnoj padini Crnog vrha skijaši će ove zime umesto vučenicom dolaziti žičarom dvosedom, koja je prenesena s Kopaonika. Polazište žičare je kod hotela „Pepa". Staza je duga 800 m, noću se osvetljava, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Dnevni ski-pas iznosi 350 din, noćni 450 din.

Kod odmarališta „Zmaj", zatim na Golupcu kod odmarališta „Stevan Filipović" i na visu „Stražara" nalaze se tri manje staze, dužine do 300 m, s dečjim ski-liftovima za koje ski-pas košta 150 din.

Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski-opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja.

Večernju zabavu potražite u Valjevu. Najbolja živa svirka čeka vas u kafe-restoranima „Kuća" i „Kod sarača".

Gotova jela i roštilj staju od 350 do 500, teletina ispod sača 1.380 za jedan kilogram, desert 50 do 70 dinara.

Prosečna cena ručka u hotelskim restoranima na Divčibarama je oko 300 dinara, kafa i čaj su po 20 dinara, pivo 40, sokovi i kolači po 50 dinara.

Uređene su pešačke, planinarske staze, duge nešto više od jednog kilometara, a da bi se prešle, treba od 30 do 45 minuta laganog hoda. Sve staze su vidno obeležene, a počinju u centru naselja i idu ka planinskim vrhovima Paljba (1.051 m), Velike pleći (1.037 m) i Crni vrh (1.096 m).

Pijaca na ovoj planini vrlo je posećena, a na njoj možete kupiti čuveni divčibarski kajmak po ceni od 250 dinara i rakiju staru jednu deceniju za 300 dinara.

Pripremila: Gordana Golubović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.