Moskva bez komentara

Izvor: B92, 06.Nov.2020, 12:56

Moskva bez komentara

Moskva -- Dok ceo svet s velikom pažnjom treći dan prati i iščekuje rezultate predsedničkih izbora u SAD, zvanična Moskva je gotovo bez komentara.

Ruski mediji su, čini se , potpuno nezainteresovani.

Rusija je bila česta tema u izbornoj kampanji i suočavanjima Donalda Trampa i Džoa Bajdena, kada su pale međusobne optužbe ko je "ruski pion", a ko je uzeo "ruske pare".

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na temu nacionalne bezbednosti, Bajden je rekao da će, ukoliko bude izabran za predsednika, Rusija i Kina "platiti visoku cenu" zbog navodnog mešanja u predizborni proces u SAD.

Tramp je, s druge strane, optužio Bajdena da je dobio 3,5 miliona dolara od Rusije, kao i Ukrajine i Kine, i da će morati jednog dana da objasni zašto je dobio taj novac.

Dugo nakon prethodnih predsedničkih izbora u SAD, 2016, u Vašingtonu je glavna tema bila navodna umešanost Moskve u pobedu Trampa, o čemu je vođena i istraga.

Tokom protekla tri dana u Moskvi se na temu američkih predsedničkih izbora jednom oglasila predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ocenivši da tenzije oko predsedničkih izbora u SAD pokazuju "očigledne propuste" američkog izbornog sistema i izrazila nadu da ta kriza neće dovesti do masovnih nereda.

Američki izborni sistem, kažala je, pati od „arhaične prirode“ zakona i nedostatka propisa o "jednom broju osnovnih pitanja". Rekla je i da "američki građani zaslužuju da im se glasovi ispravno prebroje".

Moskva je, kako je istakla, spremna na konstruktivnu saradnju sa američkim predsednikom, ko god to bio posle izbora. Zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije za medjunarodna pitanja Vladimir Džabarov nije isključio mogućnost da Tramp ponovi uspeh na predsedničkim izborima.

Džabarov kaže i da će za prebrojavanje svih glasova biti potrebno nedelju dana. "Što bude manja razlika medju kandidatima, bez uverljive pobede bar za 5-6 odsto, to je veća verovatnoća da će doći do nemira u Americi, takvo je raspoloženje u američkom društvu", smatra Džabarov.

Što se tiče građana Rusije, istraživanje uoči izbora u SAD pokazalo je da su oni u najvećem broju bili nezainteresovani, a za čak 65 odsto anketiranih nije bitno ko će biti novi americki predsednik.

Inače, odnosi Moskve i Vašingtona prolaze kroz možda najgoru krizu od Hladnog rata zbog ekonomskih sankcija, neslaganja oko medjunarodnih pitanja kao što su Ukrajina i Sirija, optužbe za mešanje Rusije u američke izbore i za špijunažu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva bez komentara o SAD izborima, mediji nezainteresovani?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2020

Dok ceo svet s velikom pažnjom treći dan prati i iščekuje rezultate predsedničkih izbora u SAD, zvanična Moskva je gotovo bez komentara, a ruski mediji, čini se, nezainteresovani...Rusija je bila česta tema u izbornoj kampanji i suočavanjima Donalda Trampa i Džoa Bajdena, kada su pale međusobne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.