Moral

Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moral

Aleksandar Jugović, direktor SPO

Skoro sam čitao jednu raspravu u kojoj Sokrat učestvuje, a dijalog se vodi u postavljanju dileme: Da li je dobro delo dati novac prijatelju?



Zaključak je: Ukoliko si svestan da će taj novac završiti u nemoralne svrhe, onda nisi učinio dobro delo. Bolje je dati novac nekome koga ne poznaješ ako postoji pretpostavka da će ga potrošiti na dobrobit zajednice ili pojedinca.

Ovde se novac može porediti sa glasom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na izborima, a prijatelj sa partijom koju odlično poznajemo iz pređašnjeg političkog delovanja.

Partije koje nisu poštovale ama baš nijednu evropsku normu, njeni podržavaoci, ili podražavaoci, veoma su zanimljivi za sociološku analizu odnosa birač - partija.

To je upravljanje haosom, gde se svakoga trena iz tog neuređenog prostora vadi poruka za osvajanje primarnih ljudskih emocija koje lako pobede racio.

Dakle, svi smo užasnuti pred nepravdom. Oni koji su iskopali temelje toj antibožanskoj tvorevini, prvi će se pozvati na pravdu. I to nije kraj. Anti-Evropejci, dokazani, u poslednje vreme najviše govore o zaštiti ljudskih prava koju će tražiti od Suda u Strazburu, a u isto vreme će pljuvati, gaziti, prezirati sve vrednosti Evrope, ili Saveta Evrope, ili Evropske unije. Takvim nemoralom stvaraće prijatelje među biračima.

Govoriće da Srbiji jeste mesto u Evropskoj uniji, a upravo su oni sve učinili da Srbija danas ne bude članica EU. Čak su i u budućnosti spremni da postavljaju uslove kojima će i dalje podizati bedeme prema EU.

Tako je, neke zemlje članice EU su učestvovale u bombardovanju Srbije, i sasvim je prirodno da kod nekih stvaraju negativno osećanje.

Ali vrhunski je nemoral podržavati takvo osećanje birača radi sigurnog glasa, a trčati po zemljama EU i u SAD da se dodvoriš njihovim diplomatama.

Nikada neću zaboraviti kako su trošeni glasovi građana Srbije, i vraćajući se na početak teksta, potvrđujem da je nemoralno dati glas onome ko će taj glas upotrebiti u nemoralne svrhe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.