Ljudska greška uzrok eksplozije?

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska greška uzrok eksplozije?

Uzrok eksplozije u čačanskoj "Slobodi" još uvek zvanično nije poznat. Prema prvim procenama, u pitanju je ljudska greška, ali se govori i o premorenosti zaposlenih i o nedovoljnoj obučenosti radnika.

Još uvek nema odgovora na pitanje šte je uzrok požara i serije eksplozija, koji su krajem decembra dogodili u čačanskoj vojnoj fabrici "Sloboda".

Prema prvim procenama u pitanju je ljudska greška, ali se govori i o premorenosti zaposlenih, kao i nedovoljnoj obučenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnika.

O uslovima rada u "Slobodi" zaposleni neće javno da govore. Boje se, kako kažu, otkaza ili drugih posledica. Tvrdnje da je požar izazvan ljudskom greškom pravdaju propustima u bezbednosti i nedovoljnoj obučenosti za rad u opasnim pogonima.

"Radnici nisu nosili adekvatnu odeću, mobilne telefone, što govori da nije poštovana bezbednosna procedura. Na tim radnim mestima rade ljudi raznih profila koji nisu dovoljno obučeni za taj posao", kaže Dojčilo Minić iz Nezavisnog sindikata.

Predrag Borišić iz tog sindikata kaže da je veliki broj majstora i radnika i inženjera koji su vredeli otišao i dodao da se i dalje radi, ali da je organizacija nedovoljno dobra da bi se mogao nadomestiti taj nedostatak.

Šef bezbednosti i zdravlja na radu u "Slobodi" Zoran Čekerevac rekao je da su zaposleni obučeni za radna mesta na koja su raspoređeni i da propusta u bezbednosnim procedurama nije bilo.

"Teoretsku obuku prolaze svi. To radi Služba bezbednosti zdravlja na radu, po pisanom programu usvojenom od strane rukovodstva. To je sve ispoštovano, pet radnih dana za ove radnike. Posle toga su oni polako uvođeni u posao i to je praktično rad pod nadzorom starijih kolega", naveo je Čekerevac.

Tokom 2010. godine, u čačanskoj "Slobodi", u nekoliko navrata, zaposleno je ukupno 170 radnika. Za nova radna mesta odabrani su oni koji su ispunili uslove. Uz lekarski nalaz, najmanje treći stepen stručne spreme, bilo kog profila.

Direktor Direkcije kompanije "Sloboda" Dobrivoje Arsenijević kaže da su ispunjeni svi uslovi koje treba da ispunjavaju radnici, od lekarskog pregleda, do svih kontrola, i samo radnici koji ispunjavaju uslove su primljeni da rade u opasnim pogonima.

I posle tri nedelje od požara, radnici koji su u pogonu pirotehnike radili u popodnevnoj smeni ne dolaze na posao. Naredne sedmice moraju proći psihofizičku kontrolu u Medicini rada u Čačku, a mnogi od njih su, zbog stresa, zatražili bolovanje.

U požaru u fabrici u potpunosti je izgoreo pogon pirotehnike, a materijalna šteta se procenjuje na više od deset miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.