LEPOTA IZ MASLINA

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPOTA IZ MASLINA

Maslinovo ulje je čarobni sastojak, koristan za sve - ishranu, kožu, ruke, nokte, kosu

Ovo ulje je cenjeni kozmetički proizvod poznat još od antičkog doba, a danas ga možete nabaviti gotovo u svakoj prodavnici s prehrambenim namirnicama. Budući da je sastav masnoća ovog ulja sličan onom ljudske kože, vrlo retko izaziva alergijske reakcije. On pomaže zadržavanje vlage u koži, koja ga brzo upija. Visok postotak nezasićenih masti i vitamina A i E pomažu u zaštiti od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sunčevih zraka, a isto tako vrlo povoljno deluje na osetljivu kožu. To ulje je čisto i ne meša se ni sa čim osim sa vodom, za razliku od drugih ulja. Ako vam se ne dopada miris maslinovog ulja, možete ga pomešati sa malo omiljenog mleka za telo.

Nokti i kožica na noktima

Ako imate lomljive nokte i oštećenu kožicu, umočite nokte u malo toplog maslinovog ulja (za lepši miris iscedite malo limunovog soka). Već nekoliko minuta držanja noktiju u ulju pomoći će da vam postanu čvršći i omekšaće kožicu, tako da je lako možete potisnuti nadole.

Ruke

Da bi vam koža na rukama bila mekana, nanesite nekoliko kapi maslinovog ulja na ruke pre spavanja, stavite pamučne rukavice i ostavite preko noći.

Usne

Ako imate suve i oštećene usne, nanesite na njih tanak sloj maslinovog ulja. Sigurno će vam pomoći.

Kosa

Za oštećenu i lomljivu kosu preporučuje se da nakon pranja šamponom nanesete na nju smesu koju ste pripremili od maslinovog ulja i jajeta. Nju ćete napraviti tako što ćete umutiti jedno jaje i pomešati ga sa 1/2 do 3/4 šoljice maslinovog ulja. Ostavite smesu na kosi 30-45 minuta prekrivenu plastičnom kesom. Zavisno od stanja vlasi, preporučuje se nedeljni ili mesečni tretman kose.

Da bi vam kosa bila gušća, preporučuje se da namočite kosu sa 1/2 ili 3/4 šoljice toplog maslinovog ulja, zamotate peškirom i ostavite pola sata.

Maska za lice

Napravite masku za lice od maslinovog ulja, kozmetičke gline ili avokada. Ostavite na koži 5-10 minuta i isperite.

Telo

Dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja u kupku kako bi vam koža bila mekša. Esencijalna ulja poput lavande ili jasmina poboljšaće miris vaše kupke.

Noge

Ako imate suvu kožu na stopalima, umasirajte uveče maslinovo ulje, stavite čarape i ostavite tako preko noći.

Skidanje šminke

Na vatu ili maramicu nanesite malo maslinovog ulja i time skinite šminku. Dobro je kao i bilo koje mleko za čišćenje šminke.

Lice

Ako želite da vam koža lica bude mekša i puna vlage, utrljajte malo maslinovog ulja u kožu, a na oštećene delove stavite malo više ulja.

Suva koža

Ako imate suvu kožu, utrljajte svakodnevno maslinovo ulje na mesta na kojima vam je koža suva ili na kojima se pojavljuju strije. Isto tako može vam pomoći u lečenju psorijaze. Napravite emulziju poput majoneza od vode i ulja, koju ćete naneti na oštećene delove kože. Zagrejte pola litre maslinovog ulja sa 45 g pčelinjeg voska, dok se ne rastopi, i ohladite smesu. Osim pčelinjeg voska za zgušnjavanje možete koristiti i ekstrakte morskih trava ili glicerin.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.