LAŽOV

Izvor: Kurir, 06.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAŽOV

Vlada Republike Srbije osporila izveštaj šefa Unmika Joakima Rikera poručujući da je u njemu frizirana katastrofalna stvarnost na Kosovu

BEOGRAD - Izveštaj o stanju na Kosovu sa kojim će šef Unmika Joakim Riker 16. januara izaći pred Savet bezbednosti UN je falsifikat, jednoglasna je ocena premijera i ministara u Vladi Srbije! Kako je ocenjeno u komentaru Vlade, Unmik nije ispunio nijedan od osam međunarodnih standarda, a najveći broj njih iz oblasti slobode kretanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << povratka i bezbednosti nije ni započeo da se ostvaruje.

Vladin komentar je napisan na 27 strana, a sekretarijatu UN u Njujorku dostavio ga je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. U tom dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, činjenično se ukazuje na sve propuste Unmika i privremenih kosovskih institucija u sprovođenju standarda u oblastima funkcionisanja demokratskih institucija, vladavine prava, slobode kretanja, održivog povratka, privrede, imovinskih prava, srpske kulturne baštine, dijaloga i Kosovskog zaštitnog korpusa.

Vlada Srbije je ocenila da do pune primene Sporazuma o saradnji na Kosovu, koji su 2001. godine potpisali Unmik i SRJ, nikada nije došlo, ističući da je Unmik svojim uredbama prekršio taj sporazum, koji je pravno i danas na snazi. Kršenjem Sporazuma, suverenitet Srbije direktno je povređen prenošenjem nadležnosti sa Unmika na institucije privremene samouprave na KiM, i to bez ikakvog konsultovanja sa nadležnim organima Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić poručio je da Savet bezbednosti UN ne sme da drži „glavu u pesku“ u odnosu na stvarnost Kosova i Metohije i da mora da poboljšava svoju misiju (Unmik) u južnoj srpskoj pokrajini.

- Savet bezbednosti UN mora da „poziva na odgovornost svoje visoke službenike za sve ono što nisu uradili i za sve ono što su sakrili u okviru svoje misije i svog delovanja na Kosovu i Metohiji - poručio je Samardžić, navodeći da posebna odgovornost leži upravo na Rikeru.

On, dodao je Samardžić, „neprekidno pokušava da retorički ulepša situaciju na Kosovu, da je lakira u tim svojim izveštajima. Zbog toga su naši kontraizveštaji i komentari veoma važni za delovanje Saveta bezbednosti“.

Sa druge strane, šef srpske diplomatije, koji je u petak završio posetu sedištu UN u Njujorku, rekao je da je u susretima koje je imao „skrenuo pažnju na veliki broj faktografskih netačnosti navedenih u izveštaju šefa Unmika i veliki broj pogrešnih političkih zaključaka u izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna“.

Generalni sekretar UN i Riker naveli su da je „održivost statusa kvo na Kosovu malo verovatna“, te da kosovski Albanci očekuju sa „rešenje budućeg statusa Kosova“ mora biti brzo definisano.[ antrfile ]

RUŠE CRKVE, GASE FIRME

U osvrtu na standard zaštite srpske kulturne baštine na Kosovu, Vlada Srbije je istakla da je u pokrajini od 1999. godine uništeno 156 crkava i manastira, od čega je 34 crkava i manastira stradalo 17. i 18. marta 2004. godine. Ocenjeno je da je od dolaska Unmikove administracije stanje u oblasti rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja na Kosovu znatno pogoršano. Od 509 društvenih, mešovitih i javnih preduzeća, sa radom je prestalo 507. Bez posla je ostalo 76.535 radnika.

BROJKE GOVORE

Vlada Srbije konstatuje da osam godina nakon dolaska Unmika na Kosovo, prema podacima UNHCR, ima 207.000 interno raseljenih lica prognanih u Srbiju i 18.000 prognanih u Crnu Goru. Na samom Kosovu ima oko 22.000 osoba izgnanih iz svog mesta u neko drugo mesto boravka u pokrajini.

Na KiM se vratilo 16.452 lica, od toga Srba 7.231, Aškalija i Egipćana 4.415, Roma 2.038 i 1.425 Bošnjaka. Prema podacima Ministarstva za KiM, samo 3.000 povratnika je zaista ostalo da živi na Kosovu. Broj iseljenih sa Kosova je u konstantnom porastu. Od 187.129 raseljenih 2000. godine taj broj je povećan na 207.000, što znači da se od dolaska Unmika sa Kosova iselilo skoro 20.000 osoba.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.