Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolona ka Potočarima

Srebrenica -- Kolona vozila sa posmrtnim ostacima 465 identifikovanih žrtava iz Srebrenice na putu je ka Potočarima kod Srebrenice.

Danas pre podne, iz kruga visočke firme "Gradska groblja" prema Potočarima krenula je kolona sa posmrtnim ostacima 464 ljudi ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine. Posmrtni ostaci sutra će biti preneti u Memorijalni centar u Potočarima, gde će 11. jula biti ukopani. Juče je iz Nezuka kod Sapne krenuo Marš mira, koji bi u Srebrenicu trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stigne 11. jula.

Među identifikovanim Srebreničanima najstarija žrtva je žena Kada Muratović rođena 1920. godine, a najmlađi Sadik Huseinović rođen 1982. koji će 11. jula biti ukopan sa tri godine starijim bratom Ademom i ocem Avdom.

Organizacioni odbor za obeležavanje 12. godišnjice genocida u Srebrenici procenjuje da će ove godine komemoraciji žrtvama prisustvovati više od 30.000 građana iz BiH i inostranstva.

Do sada je u Memorijalnom centru sahranjeno oko 2.500 osoba. U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno oko 8.000 Muslimana.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je ove godine presudu prema kojoj je u Srebrenici počinjen genocid.

Obeležavanje je sedmicama bilo opterećeno političkim sukobima oko zahteva za posebnim statusom Srebrenice i odlukom visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga da proglasi Zakon o Memorijalnom centru u Potočarima. Poslednje pripreme za komemoraciju protiču u potpunom miru, bez zapaljivih političkih poruka ili provokacija.

Protest Majki Srebrenice

Identifikacija žrtava (FoNet)

Najava glavne haške tužiteljke Karle del Ponte da će prisustvovati komemoraciji u Potočarima 11. jula naišla je na oštro reagovanje članica udruženja srebreničkih majki iz Sarajeva, Tuzle i Srebrenice.

Čelnice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, Majke Srebrenice i Žene Srebrenice Munira Subašić, Hatidža Mehmedović i Hajra Ćatić izjavile su da ne bi volele da vide Karlu del Ponte u Potočarima, ali da nikome ne mogu zabraniti dolazak na komemoraciju.

"Neka ne očekuje da ćemo je dočekati raširenih ruku jer je nepoverenje i razočaranje porodica ubijenih Srebreničana u njen rad ove godine veće nego ikada", izjavila je Munira Subašić za Dnevni avaz.

Prošle godine Del Ponteova je bila dočekana uz posebne počasti, ali je brojnim političkim nagodbama i potezima izneverila ogromno poverenje srebreničkih majki, kaže Hajra Ćatić.

"S obzirom na presudu Međunarodnog suda pravde, ona je potpisala s Beogradom sporazum da se ta dokumentacija gde je suđeno Miloševiću ne ustupi Sudu pravde. Da su oni došli do te dokumentacije mislim da bi bila drukčija presuda", kaže ona.

Skupu u Potočarima u sredu će prisustvovati visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, glavna haška tužiteljka Karla del Ponte, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.

Takođe, prisustvo komemoraciji najavili su članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, dok je treći član tog tela Nebojša Radmanović ranije rekao da neće prisustvovati obeležavanju zločina u Srebrenici.

Otvorena Spomen-soba u Potočarima

U Potočarima kod Srebrenice otvorena je Spomen-soba u znak sećanja na zločine pri ulasku snaga Vojske Republike Srpske u taj grad 1995.

U posebno osmišljenom muzejskom prostoru, koji se nalazi u bivšem štabu holandskog bataljona UN u Potočarima, posetioci će moći da pogledaju dokumentarni film, kao i niz pojedinačnih ličnih priča koje opisuju dešavanja iz jula 1995. godine.

Izgradnja Spomen-sobe bila je ideja bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna. Projekat su finansirale vlade Velike Britanije i Kraljevine Holandije i Fondacija "Srebrenica-Potočari", Spomen obeležje i mezarje, a u njegovoj izgradnji učestvovao je Kraljevski ratni muzej iz Londona.

Spomen-sobu je projektovao tim arhitekata iz Sarajeva. U jednoj prostoriji će se emitovati film, a druga sadrži 20 vitrina u kojima se nalaze lični predmeti žrtava koji su tokom poslednjih 10 godina izvađeni iz masovnih grobnica.

Dokumentarni film o Srebrenici koji će biti emitovan režirao je britanski reditelj Lesli Vudhed u saradnji sa bosanskim filmskim rediteljem Muhamedom Mujkićem.

Spomen-soba je otvorena povodom obeležavanja 12. godišnjice genocida u Srebrenici, koja će se obeležiti u sredu, 11. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.