Karlos Menem pred sudom

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karlos Menem pred sudom

Bivši predsednik Argentine Karlos Menem, optužen za ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i Ekvadoru, trebalo bi da se u decembru pojavi pred sudom zbog ometanja istrage terorističkog napada, najtežim u istoriji te države.

U bombaškom napadu na Jevrejski kulturni centar u Buenos Ajresu u julu 1994. godine, poginulo je 85 ljudi, a ranjeno 200.

Advokati bivšeg argentinskog predsednika rekli su da je on previše bolestan da bi se pojavio na suđenju.

Bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik Menem, njegov brat Munir i nekoliko visokih pripadnika obaveštajnih službi i policije optuženi su za ometanje istrage napada na Jevrejski kulturni centar.

Za učešće u napadu optuženo je nekoliko bivših policajaca, da bi se pažnja u istrazi kasnije usmerila na visoke zvaničnike tadašnje iranske vlade.

Prvi sudija koji se bavio istragom napada povučen je sa tog slučaja i protiv njega je podignuta optužnica.

Uprkos snažnom pritisku jevrejskih zajednica u Argentini i svetu, niko nije osuđen za teroristički napad koji se smatra najtežim u istoriji te države.

Menem, poreklom iz Libana, uhapšen je 7. juna 2001. godine, zbog skandala vezanog za isporuku oružja Ekvadoru i Hrvatskoj 1991. i 1996. godine, i do novembra se nalazio u kućnom pritvoru.

Peronističkom predsedniku Argentine od 1989. do 1999. godine, i još sedamnaestorici njegovih saradnika i krupnih biznismena sudi se zato što su devedesetih godina prošlog veka slali velike kontingente oružja Hrvatskoj i Ekvadoru, uprkos tadašnjem embargu Ujedinjenih nacija.

U optužnici se navodi da je Menem stavio paraf na prodaju pušaka, protivtenkovskih projektila i municije dok su "obe zemlje bile angažovane u ratnim sukobima".

U to vreme, kako pišu argentinski listovi, ne ulazeći detaljnije u događaje iz bliske istorije, "Hrvatska je bila pod embargom Ujedinjenih nacija zbog svog učešća u nasilnom cepanju bivše Jugoslavije", dok je "Ekvador vodio jednomesečni rat protiv susednog Perua".

Pred sudom se pojavio krajem avgusta 2002. godine, kada je demantovao sve optužbe.

U avgustu 2008. godine je saopšteno da je protiv Menema pokrenuta istraga zbog eksplozije u fabrici municije u Rio Terseru 1995. godine, kada je poginulo sedam ljudi, a koja se dovodi u vezu sa skandalom vezanim za isporuke oružja Hrvatskoj i Ekvadoru.

Kao predsednik Argentine, od 1989. do 1999. godine, Menem je učestvovao u rešavanju teritorijalnih sporova sa Čileom i zaslužan je za ponovno uspostavljanje diplomatskih veza sa Velikom Britanijom, posle spora oko Foklanskih ostrva, ali je njegova vladavina ostala u senci brojnih skandala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.