KOŠTUNICA ŠTITIO MLADIĆA?

Izvor: Kurir, 10.Dec.2010, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOŠTUNICA ŠTITIO MLADIĆA?

BEOGRAD - Koštunica je znao gde je Mladić?! Vlada Srbije je 2008. tačno znala gde je Ratko Mladić, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz te godine, piše jučerašnji Njujork tajms pozivajući se na sajt Vikiliks. U diplomatskoj depeši na internet portalu Vikiliks, američki zvaničnici

BEOGRAD - Koštunica je znao gde je Mladić?!

Vlada Srbije je 2008. tačno znala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gde je Ratko Mladić, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz te godine, piše jučerašnji Njujork tajms pozivajući se na sajt Vikiliks.

U diplomatskoj depeši na internet portalu Vikiliks, američki zvaničnici prenose Vašingtonu zabrinutost zbog nesaradnje Srbije s Haškim tribunalom. Američki diplomata citira španskog kolegu Ramona Abaroa, koji je 2008. ocenio da „Srbija uopšte ne sarađuje s Haškim tribunalom i savršeno dobro zna gde se nalazi Ratko Mladić“.

Povodom depeše nekadašnjeg španskog ambasadora iz Beograda objavljene na sajtu Vikiliksa u kojoj se navodi da je Vlada Srbije 2008. znala gde je Mladić, Boris Tadić je izjavio da Vlada na čijem je čelu Mirko Cvetković to nije znala. On je, međutim, podsetio da je Cvetković na čelo srpske vlade došao u drugoj polovini te godine, a da je ranije premijer bio Vojislav Koštunica.

- Ne znamo gde je Mladić, da znamo gde je, on bi bio uhapšen danas, i biće uhapšen istog trenutka kad saznamo gde je - rekao je predsednik Srbije Boris Tadić novinarima u Palati Srbije u odgovor na opasku novinara da je Njujork tajms, preko Vikiliksa, objavio dokumenta španskih diplomata da Vlada Srbije zna gde je Mladić.

Tadić je rekao da bi Mladić bio uhapšen i izručen Hagu ukoliko bi Vlada i bezbednosne službe dobile informaciju gde je i da „nema nijednog razloga učiniti to kad je u pitanju Karadžić, a ne učiniti kad je u pitanju Mladić“.

- Stvara se utisak u javnosti da su ljudi koji čine Vladu Srbije na vlasti deset godina. To, naprosto, nije tačno - rekao je Tadić. Predsednik je podsetio da je mesec dana nakon formiranja aktuelne vlade uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić.

(R. E. N.)

Ljajić: Stare sumnje

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je juče da je indikativno to što se u depešama u kojima se prenosi stav španskog diplomate iz 2008. navodi da Srbija može da uhapsi Mladića „ali da to ne želi“, istakavši da je te godine uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić.

- Tada je promenjena takođe i vlada (Srbije) i onda je bilo daleko manje sumnje... Te sumnje u depešama verovatno datiraju iz nekog ranijeg perioda - kazao je Ljajić.

Bivši šef BIA znao gde je Karadžić!

Beograd - Kako tvrdi sajt Vikiliks, a prenosi Njujork tajms, američke diplomate su prenele da je „savetnik Ivice Dačića otkrio kako je bivši šef BIA Rade Bulatović znao gde se krije Radovan Karadžić čak šest meseci pre nego što je uhapšen“.

- Ništa nije učinio zbog premijera Koštunice, koji je ideološki blizak Karadžiću - navodi se na Vikiliksu.

- Pojma nemam o čemu se radi - tvrdi za Kurir Bulatović.

Isti odgovor ima i ministar policije Ivica Dačić.

- Ne znam koji je to savetnik. Ja to nisam rekao - ističe Dačić.

Portparol DSS Petar Petković juče nije želeo da komentariše navode Vikiliksa.

(G. R. - M. D.)
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Vašington

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.