KOSOVO OTETO!!!

Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSOVO OTETO!!!

Na današnjoj vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta usvojena Deklaracija o nezavisnosti, kojom je južna srpska pokrajina otcepljena

BEOGRAD - Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta danas, oko 16 sati usvojena je Deklaracija o nezavisnosti Kosova, kojom je južna srpska pokrajina otcepljena! Predsednik privremene kosovske vlade Hašim Tači se na sednici Skupštine Kosova obratio i na srpskom jeziku i poručio da današnji dan treba da bude novi početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za Kosovo.

- Neka današnji dan bude novi početak - rekao je Tači, dodajući da će Kosovo biti "tolerantno, multietničko" društvo. On je obrazložio da je odluka o nezavisnosti doneta na osnovu plana Martija Ahtisarija i nastavio svoje izlaganje na albanskom jeziku.

- Ovom deklaracijom proglašeno je Kosovo kao nezavisna i suverena država - navedeno je u tekstu Deklaracije u 12 tačaka koji je poslanicima pročitao Tači, a u dokumentu stoji da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti".

Navodi se da će nezavisnost Kosova nadgledati misija Evropske unije. Deklaracija predviđa da je "Kosovo demokratsko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo".

Tekstom je predviđeno da "nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica". Deklaracija predviđa da "nezavisno Kosovo garantuje zaštitu kulturnog i velikog nasleđa".

Podsetimo, nezavisnost Kosova proglašena je uprkos najooštrijem protivljenju državnog vrha Srbije. EU je odlučila juče da takođe uprkos protivljenju Srbije i bez odluke Saveta bezbednosti UN na Kosovo pošalje svoju misiju.

Tači je u nedelju sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom podneo zahtev predsedniku Skupštine Jakupu Krasnićiju za održavanje vanredne svečane sednice parlamenta.

- Nalazimo se pred najznačajnijim trenutkom naše istorije. Pred nama je da donesemo odluke koje će našu zemlju učiniti delom slobodnih i nezavisnih naroda - kazao je Tači pre sednice parlamenta i najavio da će odmah posle proglašavanja nezavisnosti vlada formirati ministarstvo odbrane i spoljnih poslova.

Sednicu kosovskog parlamenta, koja je počela u 15 časova, direktno su prenosile globalne TV mreže Si-En-En, Bi-Bi-Si i Juronjuz. [ antrfile ]

Tadić traži od Unmika i Kfora da zaštite Srbe

Srpski predsednik Boris Tadić rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

- Srbija će nastaviti da čini sve što je neophodno da se obezbedi sigurnost našim sunarodnicima na Kosovu i da im se u svakom smislu olakša život - rekao je Tadić, i zatražio od Unmika i Kfora najviši stepen bezbednosti za Srbe u Pokrajini.

Tadić je obećao da će država Srbija povlačiti odgovorne poteze i zatražiti od međunarodnih institucija na Kosovu da se odmah poništi ovaj čin, koji je protivan osnovnim principima međunarodnog prava.

Koštunica: Kosovo je lažna država iza koje stoje interesi NATO

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da jednostrano proglašenje "lažne države" Kosovo predstavlja završni čin politike koja je započeta agresijom NATO na Srbiju 1999. godine.

- Iza ove lažne države stoje vojni interesi NATO - rekao je premijer Koštunica.

On je oštro kritikovao SAD, navodeći da je ova zemlja silu stavila iznad Povelje UN i time bezobzirno prekršila međunarodni poredak.

- Predsednik SAD koji je odgovoran za ovo nasilje i njegovi evropski sledbenici biće crnim slovima upisani u istoriju Srbije, ali i u svaku istoriju međunarodnog prava i na njemu zasnovanog svetskog poretka - rekao je Koštunica nakon što je kosovski parlament u Prištini proglasio nezavisnost Kosova i ponovio da će Vlada Srbije poništiti sve dokumente kojima se na tlu Srbije stvara "lažna država".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.