Izvor: B92, 14.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONFERENCIJA O RATNIM ZLOCINIMA NA KOSOVU

Beograd -- Preuzimanje odgovornosti za sudjenja za ratne zlocine bila je tema drugog dana skupa koji je organizovao Fond za humanitarno pravo u hotelu "Interkontinental" u Beogradu. Republicki javni pravobranilac Sead Spahovic izjavio je da pitanje saradnje Jugoslavije s Haskim tribunalom stvara laznu dilemu, jer je "nasa zemlja u obavezi da to radi". "Svaka obaveza mora biti moguca za onog ko treba da je izvrsi, a da bismo je mi ispunili, bitno je stvoriti uslove za tako nesto", kaze Spahovic. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "To su politicki, zakonodavni, materijalno-finansijski, kadrovski uslovi i pristup dokazima. Ovo je kljucno pitanje. Organ koji otkriva, MUP i u odredjenim slucajevima vojni organi bezbednosti.

Postavlja se pitanje da li razumno ocekivati da ce neko ko je osumnjicen za ratni zlocin pruzati dokaze protiv sebe. To su nelogicne stvari", kaze Spahovic.

Savetnik predsednika Jugoslavije za ljudska prava Gradimir Nalic ocenio je da je poverenje sudija i tuzilaca u Haski tribunal slicno kao i izrazeni stavovi javnosti i da nema elementarne sigurnosti ni za njih, ni za potencijalne svedoke. "Moramo naci nacin da praksa Haskog tribunala pocne da se primenjuje u nasim sudovima", istakao je Nalic.

"Nisam pobornik toga da se Ustavom propisuje ta materija, ja sam pobornik toga da ta materija bude regulisana kroz stavove saveznog suda koji ce imati ulogu Ustavnog suda", kaze Nalic. On je kritikovao nepostojanje dvostruke saradnje s haskim sudom i naveo primer kada Haski tribunal nije dozvolio prisustvo jugoslovenskih strucnjaka prilikom iskopavanja masovne grobnice u Kninu, dok su nadlezni u Jugoslaviji dozvolili haskim ekspertima posmatranje ekshumacije leseva iz grobnice u Batajnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.