Jeremić u Kongu

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Kongu

Ministar Vuk Jeremić zahvalio zvaničnicima Kinšase na odluci da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Sa Kongom će biti potpisana serija ugovora koji će obezbeđivati zaštitu investicija iz Srbije.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u Kinšasi da je sa šefom diplomatije Demokratske Republike Kongo Aleksisom Mvambom razgovarao o ekonomskoj saradnji.

Jeremić je zahvalio domaćinu na stavu da Kongo nikada neće priznati jednostrano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proglašenu nezavisnost Kosova i ocenio da takva podrška predstavlja važnu osnovu za buduće razumevanje i izgradnju odnosa.

Mvamba je izrazio zadovoljstvo što Kongo, posle dobrih odnosa koje je imao sa Jugoslavijom, ima najbolje moguće političke odnose sa Srbijom - najvećom republikom bivše SFRJ.

Kongo je jedna od energetski najbogatijih zemalja sveta. Jeremić je najavio da će sa Kongom biti potpisana serija ugovora koji će obezbeđivati zaštitu investicija iz Srbije.

U jednoj od energetski najbogatijih zemalja sveta angažovan je Institut "Mihajlo Pupin", a ima prostora za dolazak još kompanija iz Srbije.

"Beogradski informacioni tehnopark će sledeće nedelje u Kinšasi otvoriti Centar za transfer visokih tehnologija", rekao je Jeremić.

Odnosi u ekonomskoj sferi imaju veliki potencijal i očekujem da će to biti iskorišćeno, izjavio je Jeremić.

Srpski ministar je sa Mvambom razgovarao i o saradnji u energetici, poljoprivredi, farmaceutskoj industriji, kao i mogućnostima da se studenti iz Konga školuju u Srbiji.

Jeremić je u Kinšasu doputovao iz Gabona, gde je imao sastanke sa šefom države Alijem Bongom i ministrom spoljnih poslova Polom Tongijem.

Jeremić je, posle susreta u Librvilu sa Bongom i Tongijem, u ponedeljak uveče izjavio FoNetu da je sa njima razgovarao o obnavljanju najbližih mogućih odnosa između dve zemlje.

Istovremeno, kao neprocenjivo značajnu, istakao je podršku koju Gabon daje Srbiji po pitanju Kosova, posebno što se radi o državi koja će 1. januara postati članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Srbija je najveći i najznačajniji naslednik Jugoslavije i želi sa Gabonom da ima odnose kakve je imala Jugoslavija", rekao je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.