Jeka šupljine

Izvor: Blic, 26.Mar.2012, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeka šupljine

Predizborne poruke sve više liče na udaranje u praznu kantu iz koje ječi šupljina. Slušajući ih čovek se pita da li je moguće da izborni štabovi i dobro plaćene agencije nisu smislile ništa bolje do opštih fraza koje su u toj meri istovetne ili slične da se – tobože rivalske - partije ne razlikuju među sobom. Gde se denula ta čuvena srpska domišljatost ako sve partije deklamuju kao đaci na svetosavkim priredbama kako im je najviše stalo do novih poslova, investicija (odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poboljšane investicione klime što mu dođe isto), razvoja i sigurnosti. Zar za normalnu državu pomenuti ciljevi nemaju stalni a ne samo privremeni (predizborni) karakter?

Šta, uostalom, znači kada se u izbornom programu kao jedan od glavnih mobilizacionih podsticaja (već na drugom mestu) pominju investicije? Da li to znači da strani investitori ulažu novac u bilo koju zemlju (pa i u Srbiju) na osnovu izbornih programa, a ne na osnovu pouzdanih obaveštenja gde je to za njih najisplativije? Slične nedoumice postoje i u odnosu na druge izborne krilatice koje više liče na spisak dobrih želja nego na ostvariv ili makar izgledan ozbiljan program. Nije dovoljno samo žudeti za novim radnim mestima, razvojem i sigurnošću. Sve države, najzad, teže tome.Od onih koji se preporučuju da vode zemlju očekuje se mnogo više: da takođe predlože načine kako da se do toga dođe.

Da za to ne postoji nikakvo pouzdano jemstvo, svedoči svima vidljiva činjenica da se tekstovi izbornih promotera maltene ne menjaju, kao da im je više stalo do ponavljanja jednog istog nego do smišljanja nečeg novog i verodostojnog. Čak i da nisu svesni toga, oni na taj način samo podražavaju prevaziđene autoritarne propagandiste kojima nije bilo važno šta govore, već da to što više puta kažu. Samo da narodu, makar čekićem, utisnu u glavu partijske kanonske obrasce. Greše, ipak, ako misle da se ponavljanjem može nadoknaditi odsustvo sadržine, jer će opšte fraze - i da ih hiljadu puta izgovore - uvek šuplje zvučati.

Povezane vesti: Zatvoreno zbog popisa Legalizam ološi Kampanja koje nema Katastrofa, za koga „Seobe“ Crnjanskog danas

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.