Ilindanski dani

Izvor: RTS, 01.Avg.2011, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilindanski dani

Likovna kolonija, lutkarska predstava, monodrama Ljiljane Bralović "Ulica crvenig venjera", koncert kulturno-umetničkog društva iz Banjaluke, turnir u malom fudbalu - kratak je sadržaj prvih Ilindanskih dana u Kamenici kod Gornjeg Milanovca.

U Kamenici kod Gornjeg Milanovca počeli su prvi Ilindanski dani. U svečanom programu kojim su Dani počeli učestvovali su zdravičari, pevačke grupe, kulturno-umetnička društva i trubački orkestri.

Kao domaćin, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opštine Gornji Milanovac Mirković izrazio je želju da ilindanska manifestacija u varošici u podnožju Maljena postane tradicionalno godišnje narodno okupljanje i dobije međunarodni karakter:

"Sa prirodnim lepotama, srdačnim gostoprimstvom meštana ovog kraja, većom budućom posećenošću ove manifestacije i drugim prednostima, stiču se uslovi da Kamenica postane centar seoskog turizma."

Povodom Ilindanskih dana, organizovana je i likovna kolonija u kojoj stvara dvanaest umetnika. Sredstva od prodaje slika stvorenih tokom manifestacije namenjena su izdvojenom odeljenju Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Pranjana koje radi u Kamenici.

Direktorka škole Gorica Stanojević istakla je da je veoma važno da škola bude ne samo mesto obrazovanja i negovanja kulture i tradicije već i inicijator ovakvih događanja kako bi se svi oni koje za Kamenicu vezuju lepe uspomene, ponovo vratili:

"Želimo da okupljamo sve one koji ovde stasavaju sa onima koji su davno otišli, a koji Kamenicu nose u srcu. Potrebno je da ima više kulturnih dešavanja u ovom kraju, kako bi naši učenici predstavili svoje stvaralaštvo i družili se. Tokom proteklih godina oformili smo tri trubačka orkestra, imamo folklorni ansambl i lutkarsko pozorište. Veoma su uspešni i predstavljaju ne samo školu nego srpsku tradiciju i kulturu na međunarodnim festivalima širom sveta."

Učenici Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Pranjana početkom jula učestvovali su na međunarodnom festivalu "Leto s muzama", na obali Baltičkog mora, u Poljskoj. Svake jeseni njihovi vršnjaci iz Poljske gostuju u pranjanskom kraju tokom međunarodnog festivala "Zračak viri" koji se održava već četiri godine.

U programu Ilindanskih dana u Kamenici najmlađi će uživati u lutkarskoj predstavi "Bajka o ribaru i zlatnoj ribici" koju su pripremili učenici škole, biće prikazana monodrama Pranjanke Ljiljane Bralović "Ulica crvenig venjera", Kulturno-umetničko društvo iz Banjaluke prirediće koncert, a predviđen je i tradicionalni turnir u malom fudbalu.

Organizatori prvih Ilindanskih dana u Kamenici su Opština Gornji Milanovac, Turistička organizacija i Kulturni centar iz tog grada, Mesna zajednica Družetići i Osnovna škola "Ivo Andrić" iz Pranjana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.