IPAK STOP ZA AMERE I ENGLEZE

Izvor: Kurir, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IPAK STOP ZA AMERE I ENGLEZE

RIK se oglušio o odluku Vrhovnog suda i nije dozvolio predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije da budu posmatrači na izborima

BEOGRAD - Predstavnici ambasada Velike Britanije i SAD neće pratiti predsedničke izbore u Srbiji, iako je Vrhovni sud Srbije (VSS) poništio zabranu Republičke izborne komisije (RIK). Oko ovog pitanja posvađali su se RIK i Vrhovni sud Srbije, a koristeći vremenski cajtnot, Izborna komisija dala je poslednju reč.

Iako je VSS poništio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odluku o zabrani Englezima i Amerikancima da posmatraju izbore, RIK je u noći između četvrtka i petka ponovo odlučio isto. Prema odluci suda, RIK nije ovlašćen da sam o tome odlučuje, i naloženo mu je da potvrdi pozitivnu ocenu Vlade Srbije da predstavnici tih dveju ambasada mogu da prate izborni proces.

- Nakon odbijanja RIK da ambasadama SAD i Velike Britanije odobri praćenje predsedničkih izbora, praktično nema mogućnosti da se za prvi krug 20. januara ta odluka promeni - rekla je juče portparolka VSS Vesna Dabić.

Posle dvoipočasovne rasprave, za odluku o zabrani glasalo je 14 članova RIK iz SRS, DSS, SPS i Reformističke partije, dok je protiv bilo deset članova iz DS, G17 plus i LDP, a član komisije iz PSS bio je uzdržan.

Vrhovni sud je 16. januara poništio odluku RIK da ne dozvoli predstavnicima ambasada Velike Britanije i SAD da prate predsedničke izbore. RIK još 10. januara nije izdao službena ovlašćenja za praćenje izbora jedino ambasadama Velike Britanije i SAD. Od stranaca, izbore će pratiti posmatrači Zajednice nezavisnih Država (ZND) i Oebsa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.