Шеф IAEA посетиће Калињинград ради преговора о Запорожју

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 07:45

Шеф IAEA посетиће Калињинград ради преговора о Запорожју

Директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси посетиће у среду руску балтичку ексклаву Калињинград како би разговарао о безбедности Запорошке нуклеарне електране, која се налази у близини прве борбене линије између руских и украјинских снага, рекао је портпарол >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << IAEA. Фото: Танјуг/AP/Russian Defense Ministry Press Service Гроси је прошле недеље посетио ту нуклеарку на украјинској територији коју контролише Русија и рекао да се ситуација погоршала и да се војна активност око тог места, највећег нуклеарног објекта у Европи, интензивирала последњих месеци, пренео је Ројтерс.
Гроси и неколико националних лидера су у више наврата упозоравали да би напади на електрану, за које су Украјина и Русија међусобно кривиле, могли да изазову катастрофу сличну Чернобиљу.
Кијев је оптужио Русију да користи објекат као складиште оружја, што Москва пориче.
Руске снаге контролишу фабрику од првих недеља рата, а прошлог октобра, председник Владимир Путин наредио је влади да пребаци фабрику, њену имовину и особље у нови руски ентитет.
Гроси је успео да постави контролоре IAEA у електрану, али до сада није могао да обезбеди успостављање демилитаризоване зоне око ње.
Путин наредио пролећну регрутацију, од 1.априла позиви за 147.000 људи

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шеф IAEA посетиће Калињинград ради преговора о Запорожју се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.