I ribe pričaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ribe pričaju

OKLAND -

Istraživač sa Novog Zelanda otkrio je da podvodni svet nije svet tišine kao što se na prvi pogled može učiniti i da ribe međusobno komuniciraju tajnim jezikom mehurića i nekom vrstom škrgutanja koja podseća na Morzeovu azbuku.

Šahriman Gazali sa Univerziteta u Oklandu tvrdi da vode, zapravo, odzvanjaju od ljubavnih izjava, upozorenja na opasnosti, davanja uputstava za navigaciju i opšteg ribljeg "žamora".

On misli da pojedini predatori love tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što "prisluškuju" razgovor riba.

Gazali je otkrio da ribe dobro čuju, ali da je malo njih u stanju da proizvedu zvuk.

Ribe komuniciraju međusobno tako što proizvode razne zvuke vibriranjem i stiskanjem svog vazdušnog mehura, objasnio je Gazali čiji je sledeći korak da otkrije šta ribe jedna drugoj "pričaju".

Ribe uglavnom komuniciraju da zaplaše grabljivice, privuku partnera i da se orijentišu u prostoru.

Od riba koje je Gazali proučavao u akvarijumu "najbrbljivija" je kokot dok je bakalar uglavnom tih, osim u vreme parenje kad postaje veoma pričljiv.

Grgeči prave male praskove slične Morzeovim znacima, a zlatne ribice imaju savršen sluh i važe za dobre "slušaoce".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ribe međusobno komuniciraju mehurićima i škrgutanjem

Izvor: SrbijaNet.rs, 07.Jul.2010

Istraživač sa Novog Zelanda otkrio je da podvodni svet nije svet tišine kao što se na prvi pogled može učiniti i da ribe medjusobno komuniciraju tajnim jezikom mehurića i nekom vrstom škrgutanja koja podseća na Morzeovu azbuku. Šahriman Gazali sa Univerziteta u

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.