Hajnc Fišer: Da učimo od istorije

Izvor: B92, 01.Jan.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hajnc Fišer: Da učimo od istorije

Beč -- Više godišnjica ove godine pružaju mogućnost da se uči od istorije, ocenio je, u novogodišnjoj poruci, predsednik Austrije Hajnc Fišer.

On je, u desetoj novogodišnjoj poruci, podsetio da se ove godine obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata, 75-ta godišnjica početka Drugog svetskog rata i pad Čelične zavese pre 25 godina.

“Svi ti događaji pružaju nam mogućnost da se bavimo istorijom i da od nje učimo“, naglasio je Fišer.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je, u poruci građanima koja je emitovana na austrijskoj državnoj televiziji ORF, zamolio građane da imaju poverenje u novu vladu.

“Znam da trenutno u medijima i stanovništvu postoji mnogo političkog nezadovoljstva“, rekao je Fišer zamolivši građane da se i u vezi politike potrude da donesu uravnoteženu ocenu.

“I pored toga sam uveren da bi bilo fer i korisno da se deluje kao u sportu, gde se na početku međunarodnih turnira ili sezone austrijskoj ekipi ukazuje poverenje i razvija osećaj zajedništva“, podvukao je on dodajući da je „poslednje nešto što je veoma bitno“.

Istovremeno je ukazao i na potrebu i opravdanost kritike, rekavši da je neophodno u demokratiji da se kritikuju problemi, nedovoljni elan kod reformi, previše birokratije ili premalo socijalne simetrije u društvu.

Na drugoj strani, smatra on, potrebna je umerenost u oceni snaga i slabosti.

“Previše soli može upropastiti i najbolje jelo”, rekao je Fišer podsetivši da je Austrija zemlja sa visokim kvalitetom života, što niko ne može osporiti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godišnjice prilika za učenje od istorije

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2014

Više godišnjica ove godine pružaju mogućnost da se uči od istorije, ocenio je, u novogodišnjoj poruci predsednik Austrije Hajnc Fišer.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.