Grupno krštenje pravoslavnih Roma

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupno krštenje pravoslavnih Roma

U Crkvi Svetog Pantelejmona u Nišu po drugi put su grupno kršteni pravoslavni Romi - njih 40, različitih generacija - od osam meseci do 68 godina.
Najstarija među Romima koji su zajedno, na grupnom krštenju primili pravoslavlje, šezdesetosmogodišnja Ružica, kaže da joj je krštenje davnašnja želja.

"Nisam mogla da dođem na red- deca, unuci, i sad je ispalo da se ne plaće ništa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Baš mi je bila želja da to uradim", kaže Ružica Veselinović, Niška banja.
Među kumovima bilo je i onih koji su kumovali čitavim porodicama.
"To jeste lični čin, i prihvatio sam kumstvo u tom smislu sa svešću da i na dalje postupam u skladu sa duhovnom obavezom prema tim ljudima. Nadam se da ću im pomoći da svi izađu na pravi put", kaže Srđan Savić, kum.
Sveštenici kažu da Romi poštuju ovaj hram, često dolaze i prihvataju sve pravoslavne običaje.
"Prihvataju i krsnu slavu, što je baš pravoslavni srpski običaj. Doživljavaju veru kao svoju veru, ne samo kao nešto tradicionalno, čak poste i pričešćuju se neki", kaže otac Jovan, starešina crkve Svetog Pantelejmona.
Prvi put kolektivno krštenje Roma održanoje pre tri godine. Ideja je potekla od starog Nišlije posvećanog očuvanju kulture i običaja Roma, čiji je cilj da omogući krštenje svim pripadnicima tog naroda koji to žele.
"Svi pravoslavni Romi koji nisu imali sredstva da se krste, da krste decu ili su u dubokoj starosti a žele da odu na onaj svet kao pravi pravoslavni hrišćani", kaže Rade Vučković, organizator grupnog krštenja.
Procenjuje se da u Nišu i okolini živi više od 20.000 Roma, većinom muslimanske veroispovesti. Hrišćana među njima je između 4 i 5 hiljada, i uglavnom potiču iz seoskih sredina.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Niš: Grupno krštenje pravoslavnih Roma u crkvi Svetog Pantelejmona

Izvor: JuznaSrbija.info, 18.Apr.2015, 08:57

U Nišu, već drugi put su grupno kršteni pravoslavni Romi...Za njih 40, različte starosne dobi, obred je obavljen u crkvi Svetog Pantelejmona...Grupno krštenje Roma, održano je prvi put pre 3 godine, a sve to na inicijativu, jednog vremešnog  Nišlije, čije je život posvećen negovanju kulture...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.