Grb RS neustavan

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grb RS neustavan

Rešenjem za novi grb RS povređeni su vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u RS, odlučio Ustavni sud. Ponuđeno rešenje ne sadrži nijedno obeležje bošnjačkog naroda, rekao predsednik suda Mirko Zovko.

Veće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske  donelo je odluku po kojoj su rešenjem za novi grb RS povređeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u RS.

Predsednik Ustavnog suda Mirko Zovko rekao je da su razlozi za proglašenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grba neustavnim to što ponuđeno rešenje ne sadrži nijedno obeležje bošnjačkog naroda.

Prema njegovim rečima, grb je indentičan grbu Srbije i u celosti simbolizuje konstitutivnost Srba.

Ustavni sud utvrdio je da u delu koji se odnosi na novu himnu RS nema povrede vitalnog nacionalnohg interesa bošnjačkog naroda, jer himna u tekstualnom i melodijskom delu ne slavi, niti veliča bilo koji od konstitutivnih naroda RS.

Nova himna Srpske je kompozicija "Moja Republika" autora Mladena Matovića.

Sednica Ustavnog suda održana je na zahtev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda o Ustavnom zakonu o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS, koji je Narodna skupština donela jula ove godine.

Radojičić zadovoljan

Predsednik skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je delimično zadovoljan odlukom Ustavnog suda RS koji je prihvatio veto Kluba Bošnjaka na Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni, koji se odnosi na grb, dodajući da ovaj saziv parlamenta o njemu verovatno više neće raspravljati.

"Mogu da izrazim samo delimično zadovoljstvom ovakvom odlukom. Razočaran sam što RS nije dobila novi grb, jer je reč o poslu koji je rađen više od godinu dana. Nije realno očekivati da će ovaj saziv Narodne skupštine RS ponovo ući u sistematski pristup traženju grba", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Govoreći o himni, na koju sud nije prihvatio veto, Radojičić je ocenio da nije bilo nijednog razloga da ona dođe do Ustavnog suda, jer je reč o novoj kompoziciji koja u sebi ni melodijski, ni tekstualno nije imala ničega što bi bilo koga nacionalno vređalo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.