Građani očistili Gradinu

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani očistili Gradinu

Dimitrovgrad je juče bio jedan od gradova sa najmasovnijim odzivom u akciji "Očistimo Srbiju". Glavni punkt za čišćenje bio je međunarodni put Niš - Sofija.

Između Dimitrovgrada i graničnog prelaza Gradina, kolona kamiona je uobičajena slika. Većini vozača je zajedničko jedno: nikad ne zaborave da, dok čekaju na granici, otpad ostave pored puta.

Duž međunarodnog puta Niš - Sofija stvorena je prava divlja deponija. Zbog toga su dimitrovgrađani u akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Očistimo Srbiju" odlučili da očiste celu deonicu.

Narodni poslanik Zoran Petrov smatra da će njihova akcija uticati na vozače koji tuda prolaze: "Kada vide da je sredina čista, da je uz magistralu očišćeno, verovatno će i oni manje izbacivati svoje otpatke iz kamiona."

Bilo je mnogo otpada, kaže Marija Ćirić: "Sakupili smo dosta otpadaka, đubreta, flaša, raznih stvari za bacanje koje su bile pored auto-puta." Milan Andrejević, takođe učesnik akcije, kaže: "Svako od nas misli da to nije naš problem. U stvari jeste, ima mnogo, mnogo đubreta."

Dimitrovgrad je jedan od najčistijih gradova u Srbiji

Opština Dimitrovgrad je višegodišnjim ulaganjem u sređivanje grada i podizanjem ekološke svesti građana uspela da od Dimitrovgrada napravi jedan od najčistijih gradova u Srbiji.

Veselin Veličkov, predsednik opštine Dimitrovgrad, naglašava: "Ne treba da mi sudimo o tome, ali svako od nas treba da se potrudi da grad i okolina budu čistiji. Ovakav rad i ovakve akcije trebalo bi da budu svakodnevica."

I građani Dimitrovgrada su zadovoljni kako grad izgleda, ali naglašavaju da treba da se čisti svakog dana, jer "jedni čiste, drugi prljaju".

Dimitrovgrad je istočna kapija Srbije, a međunarodni put koji tuda prolazi, najfrekventniji. Ovakve akcije, prema rečima ljudi u lokalnoj upravi, biće nastavljene i tokom leta. Prioritet pred početak turističke sezone, biće postavljanje većeg broja kontejnera i kanti za otpatke.

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.