Izvor: Politika, 01.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatalno preterivanje

Opšteprihvaćeni simbol svake proslave, ako se pretera u količini, može da ugrozi život

Zloupotreba alkohola jedan je od osnovnih javnozdravstvenih problema. Ipak, na alkohol se retko gleda kao na problem, budući da su alkoholna pića sastavni deo većine društvenih okupljanja i da predstavljaju opšteprihvaćeni simbol svake proslave.

Alkoholna pića klasifikuju se kao hrana budući da sadrže tačno određenu energetsku vrednost. Jedan gram alkohola sadrži >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sedam kcal, što je više nego što sadrži gram ugljenih hidrata ili proteina koji broje četiri kcal. Međutim, alkohol sadrži takozvane prazne kalorije a često se naziva i antinutrijent. Ne samo da prazne kalorije poreklom iz alkohola zauzimaju mesto kalorijama koje bi trebalo da potiču iz visokovrednih namirnica, već alkohol direktno ometa apsorpciju, skladištenje i iskorišćavanje nutrijenata u organizmu, čak i kad su nutrijenti prisutni u adekvatnim količinama.

Izrazito velika količina alkohola koja se konzumira u kratkom vremenskom periodu može da bude fatalna. Alkohol je toksičan i kad se konzumira redovno u povišenim količinama. Tada uzrokuje ireverzibilna oštećenja jetre i čitavog niza drugih organa u telu, uključujući pankreas, mozak, srce, mišiće i polne žlezde.

Alkohol ne zahteva varenje. Nakon konzumiranja alkohola ova tečnost brzo pronalazi put kroz organizam pa se čak 95 odsto alkohola apsorbuje direktno u krvotok. Ostalih pet odsto napušta telo preko znoja ili mokrenjem. Alkohol koji popijemo na prazan želudac, apsorbovaće se u krvotok dvadeset minuta kasnije.

Dejstvo određene količine alkohola na organizam čoveka zavisi od njegove telesne mase, udelu mišićne mase i polu. Jednaka količina popijenog alkohola mnogo jače će delovati na nekoga ko ima samo pedeset kilograma nego na onoga ko ima devedeset ili više. U manjem telu veća je koncentracija alkohola nego u većem.

Ako upoređujemo uticaj alkohola na dve osobe jednake težine, onda je od presudnog značaja udeo mišićne mase kod svake od njih. Lakše se napijaju i podležu uticaju alkohola ljudi koji imaju višak masnoće u odnosu na one kod kojih su mišići izraženiji. Ovaj fenomen vezan je za udeo vode u masnom tkivu. Manje je vode a više alkohola, i eto nevolje kod debeljuškastih.

Ukratko, ponovo vas podsećamo da i u ovim prazničnim danima vodite računa o svom zdravlju i budete umereni kad je alkohol u pitanju. Ako baš ne možete da ga izbegnete, zaustavite se posle čašice, dve lepše ćete se osećati kada praznici prođu a vi se vratite svakodnevnim obavezama.

I. Š.

[objavljeno: 01.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.