Erdogan u Beogradu

Izvor: RTS, 12.Jul.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan u Beogradu

Sastankom sa premijerom Cvetkovićem, premijer Turske Redžep Tajip Erdogan počeo posetu Srbiji. Potpisani sporazumi o ukidanju viza za građane dve zmlje i više sporazuma koji turskim građevinarima omogućavaju učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji. Predsednik Tadić i turski premijer obići će Novi Pazar.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan počeo je danas posetu Srbiji susretom sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Nakon svečanog dočeka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispred Palate Srbije, počeli su razgovori srpskog i turskog premijera.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su  sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane dve zemlje.

Potpisano je i više sporazuma koji će omogućiti turskim građevinskim preduzećima učešće u izgradnji autoputeva u Srbiji.

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i Davutoglu potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji deonice autoputa Beograd - Južni Jadran (Koridor 11) od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege.

Sa predstavnicima turskih firmi Kalanovićeva je potpisala i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8 od Novog Pazara do Aljinovića.

Turskog premijera će potom primiti predsednik Srbije Boris Tadić. U toku dana, Tadić i Erdogan će obići Novi Pazar. Predsednik Srbije će u novopazarskom hotelu "Tadž" učestvovati na sastanku sa predstavnicima sandžačke regije.

Tursko-srpski odnosi na visokom nivou  

Uoči posete Srbiji, Erdogan je ocenio da su tursko-srpski odnosi na visokom nivou i istakao da Srbija predstavlja element stabilnosti na Balkanu.

Navodeći da susreti na visokom novou u poslednjih godinu dana pokazuju značaj koji dve zemlje pridaju bilateralnim odnosima, Erdogan je u intervjuu Tanjugu ukazao da bi napredak na polju regionalne saradnje i političkih odnosa trebalo preneti i na ekonomske odnose.

"U proteklom periodu su potpisani sporazumi koji zaokružuju pravni okvir ekonomskih odnosa. Verujem da će ovi sporazumi da doprinesu sprovođenju konkretnih projekata, podstaknu direktne investicije iz naše zemlje i olakšaju zajedničke inicijative naših privrednika", poručio je Erdogan.

Erdogan je ukazao da stav Ankare prema Kosovu, čiju je jednostrano proglašenu nezavisnost priznala, "nije usmeren protiv Srbije".

"Zadovoljni smo što Srbija to uviđa i što deli naše mišljenje da ne treba da dozvolimo da naši bilateralni odnosi budu talac ovog pitanja", rekao je Erdogan. Prema Erdoganu, odluka Srbije da kosovskoj temi pristupi na pravno-diplomatskoj osnovi predstavlja hvale vredan stav.

"Poznata nam je osetljivost Srbije prema Kosovu i mi je prihvatamo sa razumevanjem. Smatramo da je Srbija element stabilnosti na Balkanu i pridajemo značaj našim odnosima sa njom".

Čvrstu sponu između dve zemlje predstavljaju turski državljani poreklom iz Sandžaka i stanovnici sandžačke oblasti u Srbiji, rekao je premijer Turske.

"Turska je odlučna da učvrsti ove veze", rekao je i najavio da će tokom ove posete biti finalizirane aktivnosti oko rešavanja infrastrukturnih problema ove oblasti.

Konstruktivna politika Srbije u regionu

Govoreći o odnosima u regionu, turski premijer je pozdravio "konstruktivnu, mirotvornu politiku Srbije" i napore koje ulaže za razvoj dobrosusedskih odnosa.

"Naš region koji ima zajedničku kulturu i istoriju može rešavati probleme zajednički, na osnovu dijaloga", ocenio je, dodajući da je Turska odlučna da doprinese uspostavljanju dijaloga u regionu, posebno u BiH, i da se u tome uzda u podršku Srbije.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH od velike važnosti i ne smeju se staviti na probu ni pod kojim uslovima, a BiH, baš kao i sve druge regionalne zemlje, mora da bude deo Evrope i njena orijentacija prema evropskim i evro-atlantskim integracijama bi trebalo da bude podržana od strane međunarodne zajednice.

Istakao je da Turska podržava sve stanovnike BiH bez obzira na njihovu etničku ili versku pripadnost i da su stoga neprihvatljivi stavovi nekih krugova koji je optužuju za pristrasnost i otvoreno podržavanje Bošnjaka.

Ističući da je Srbija, kao jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, vrlo značajna po pitanju stabilnosti i bezbednosti BiH, Erdogan je rekao da Turska i Srbija po pitanju stabilnosti BiH dele isto mišljenje i konstruktivno sarađuju.

Erdogan je, takođe, ukazao da je važno da i EU vodi otvorenu i konstruktivnu politiku prema zemljama regiona, posebno po pitanju proširenja.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.