Engel ispravlja generala Foga

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Engel "ispravlja" generala Foga

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel uputio je otvoreno pismo komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogou, u kojem navodi da stavovi koje je ovaj zvaničnik NATO-a izneo u nedavnom intervjuu ne odražavaju u potpunosti politiku SAD prema Srbiji.
Pismo se odnosi na intervju koji je general Fogo dao portalu "European Western >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balkans", 16. decembra prošle godine tokom njegove posete glavnom gradu Srbije i susreta koje je imao sa zvaničnicima Vojske Srbije.

"U vašem intervjuu dali ste nekoliko komentara o saradnji NATO-a sa Srbijom koji ne daju pravu sliku o politici SAD i čini se da su u suprotnosti sa izveštajem Kongresa koji je izdalo Ministarstvo odbrane SAD", navodi Engel.
On naročito ističe to što je general Fogo izneo ocenu da se odnosi NATO-a i Srbije poboljšavaju.
"Moju zabrinutost podstaklo je vaše izostavljanje zabrinutosti SAD zbog ekspanzije srpsko-ruskih bezbednosnih veza od 2012. U izveštaju Kongresa koji je datiran od 31. maja 2019, Ministarstvo odbrane SAD u detaljima je opisalo povećanu saradnju Srbije i Rusije", navodi se još u Engelovom pismu.
Iako su odnosi Srbije i Rusije znatno manjeg obima od saradnje NATO-a i Srbije, Engel ocenjuje:
"Posle izbora u Srbiji, SNS je preduzela korake kojima su vojne veze sa Rusijom rezultirale potpisivanjem sporazuma o formalnoj odbrambenoj saradnji u novembru 2013. Prva zajednička vojna vežba Rusije i Srbije, desila se kasnije te iste godine u Srbiji a uključivala je više od 400 ruskih i srpskih pripadnika vazdušnih snaga 2014. godine. Vojska Srbije priredila je vojnu paradu za ruskog predsednika Vladimira Putina pomerivši proslavu godišnjeg Dana vojnih snaga Srbije kako bi se prilagodila Putinovoj poseti", navodi Engel.
On precizira da se tempo obuke i vojnih vežbi dodatno intenzivirao i da je Srbija primila donaciju od šest korišćenih ruskih aviona "mig-29" u oktobru 2017, kao i da su još četiri aviona došla u februaru 2019.
Nabraja dalje da je Srbija naručila četiri "Mi-35" ofanzivna helikoptera i planira da naruči Pancir S1 (NATO SA-22) zemlja-vazduh raketni sistem.
U kontekstu odnosa Srbije i Rusije, u pismu se podvlači da američke diplomate odavno izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog spremnosti Beograda da "prekorači granice između Istoka i Zapada".
O usklađivanju spoljne politike "Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uprkos zahtevima u procesu pristupanja i nastavlja da odbija različite zajedničke prioritete SAD i EU. Uz to, Srbija odlučno odbija da nastavi članstvo u NATO-u prema navedenom izveštaju Ministarstva odbrane SAD. Bivši zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu sažeto je artikulisao uznemirenost SAD zbog Srbije rekavši: Zemlje moraju odabrati kojim će putem krenuti, bez obzira koliko to bilo teško, moraju doneti strateške izbore, ti izbori moraju biti deo službene politike. Ne možete istovremeno sedeti na dve stolice".
Posle svega, Engel zaključuje: "Delim vaše nade da Srbija jednog dana može postati članica NATO-a, ali taj dan nije blizu".
"A put Srbije ka Evropskoj uniji takođe ostaje zatvoren, osim ako Srbija ne prizna Kosovo i dođe do pomirenja ove dve zemlje. Iz tog razloga apelujem da u budućim komentarima vezanim za Srbiju opreznije balansirate svoje izjave kako bi zabrinutost SAD zbog kursa Beograda i njegovih alarmantnih odnosa sa Moskvom bila adekvatno izražena", napisao je Engel.
Engel, koji je u julu 2019. godine poslednji put boravio u Beogradu i Prištini, poziva generala Fogoa da ga obavesti ukoliko želi da u budućnosti razgovaraju o pitanju Srbije.
U intervjuu za portal EWB, general Fogo, koji je bio krajem godine u Beogradu, pohvalno se izrazio o odnosima Srbije i NATO-a.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Eliot Engel u pismu NATO generalu: Vaše izjave ne reflektuju politiku SAD prema Srbiji

Izvor: Danas, 19.Jan.2020

Eliot L. Engel, predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, Eliot L. Engel uputio je otvoreno pismo komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Jamesu Foggou, u kojem navodi da stavovi koje je ovaj zvaničnik Alijanse izneo u nedavnom intervjuu nisu u potpunosti reflektovali...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.