Dug put do škole

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put do škole

U zlatiborskom selu Ljubiš, slici i prilici srpskih sela sa sve manje stanovnika, jedan zaselak uliva nadu u opstanak i bolje dane. U Donjem Ljubišu, nekoliko porodica sa troje i više dece, dvadesetak novorođenčadi i školaraca, ostalo je u selu, u nadi da će, poslednjih godina veća ulaganja u infrastrukturu promeniti sliku sela između vrhova Čigote, Murtenice i Borkovca.
Od škole do kuće, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizovan prevoz, makadamskim putem, a onda peške, kilometar - dva, možda i više, kako ko. I nije im teško sve do snegova kada se, obaveze roditelja oko njihovog putovanja, značajno uvećavaju.

„Opet kada je letnji period, kada je kopno vreme, ovim prekim putem je 5 kilometara, okolo dvanaest. Kad je sneg slabo se ovaj put čisti, održava i mora da se ide okolo", priča Dobrivoje Pećinar, zaseok Žunići.
I dok su drugi odlazili, oni su ostajali tu, sve nadajući se da će poslednjih godina započeti radovi i asfalt stići do njih.
„Ti putevi su problem. Bar kad su makadamski da se češće popravljaju, da se zaravnjaju te rupe. Sad su nešto uradili, to je potkrpljeno nešto, sad videćemo kad bude kiša padala, kad bude jača voda, dal će to da odnese, da se ponovo upropasti", pita se Miladin Čubraković, Donji Ljubiš.
„Jedan kamion na ovih 15 km do našeg zaseoka. Kamion, dva su posuli, valjak je to uradio ali nije to kako je rečeno. Cela se porodica odselila zbog puta, odselili se u Arilje, neće da se muče njegova deca kao što se on mučio, da deca idu peške u školu", kaže Sreten Pećinar, zaseok Žunići.
Do Donjeg Ljubiša se stiže i novoizgrađenim, kraćim putem koji spaja dve Opštine. Taj, makadamski put deo je gotovo 400 km urađenih, seoskih puteva u poslednjoj deceniji, na teritoriji Čajetine.
„Radimo intenzivno na tome i ove godine će biti urađen jedan kilometar, jedna deonica, morajoš da se interveniše na usponima, tako da pomažemo koliko možemo", kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.
Do prvog kilometra asfalta u njihovom zaseoku, ovo će biti jedini put do škole za sadašnje ali i nekoliko mališana koji iduće godine kreću u školu.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.