Demant ambasade Rusije

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demant ambasade Rusije

London -- Vest o tome da je i jedan policajac otrovan gasom novičok, te da je on četrvta žrtva tog agensa u Solsberiju nije tačna, saopštila je ambasada Rusije u Londonu.

Ambasada Rusije se oglasila povodom ranijeg saopštenja britanske Metropoliten policije.

Ambasada navodi da nije jasno zašto se za "tako važnu činjenicu" čuje tek godinu i po dana posle incidenta, prenosi Tas s.

"Oni pominju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neki 'drugi metod' otkrivanja tragova nervnog agensa koji je samo sada korišćen. Zbog toga, ali uzimajući u obzir i brojne kontradikcije u prethodnim saopštenjima britanskih zvaničnika, današnja informacija nema kredibilitet", rekao je pres sekretar ambasade.

On je dodao da britanski zvaničnici nastavljaju da odbijaju saradnju sa Rusijom u slučaju incidenta u Solsberiju i da odbijaju da objave informacije o zdravlju i mestu gde se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj.

"Jasno je da je razlog za takvo ponašanje to što objavljivanje svih detalja incidenta nije u interesu Londona", rekao je ruski diplomata.

Britanska Metropoliten policija saopštila je ranije danas da postoji četvrta žrtva incidenta u Solsberiju i da je u pitanju policajac koji je stigao na mesto događaja neposredno posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

"Policajac, koji ne želi da njegov identitet bude otkriven imao je u vreme incidenta simptome izlaganja veoma maloj količini novičoka. Policajac je na vreme primio odgovarajuću terapiju i ubrzo se vratio na dužnost", navedeno je u saopštenju.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mestu Solsberiju a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici. London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u ŠSR.

Moskva je odbacila optužbe Ujedinjenog kraljevstva, navodeći da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspela da utvrdi poreklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenela je ruska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SLUČAJ "NOVIČOK" Ambasada Rusije: Nije tačna informacija da ke OTROVAN POLICAJAC

Izvor: Blic, 16.Avg.2019, 00:23

Vest o tome da je i jedan policajac otrovan gasom "novičok", te da je on četrvta žrtva tog agensa u Solsberiju nije tačna, saopštila je ambasada Rusije u Londonu, a povodom ranijeg saopštenja britanske Metropoliten policije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.