Delević: Jasni uslovi EU

Izvor: RTS, 28.Dec.2011, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Jasni uslovi EU

Uslovi za sticanje statusa kandidata za Evropsku uniju su jasni, oni su transparentni i nalaze se u javnim dokumentima, rekla je direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević izjavila je da su uslovi za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potpuno jasni i da Beograd treba da čini sve da te uslove ispuni, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umesto da se spekuliše da li će Srbija moći da postane kandidat ukoliko ne ispuni neki od uslova.

"Iako mi se ponekad čini da je u procesu evrointegracija kristalna kugla najpoželjniji alat, zapravo jedino što donosi rezultat jeste rad", rekla je Delević.

Ona je, u intervjuu agenciji Tanjug, komentarišući tumačenja da će i ukidanje institucija Srbije na severu Kosova biti uslov za dobijanje statusa kandidata, rekla da su, što se nje tiče, uslovi transparentni i da su sadržani u javnim dokumentima EU.

"Gledam zahteve sa stanovišta na koji su formulisani i šta u njima piše, jer u donošenju zaključaka učestvovale su sve zemlje članice EU, a u Evropskom savetu sedeli su i nemačka kancelarka i drugi šefovi država i vlada EU, i verujem da su tako formulisani da oslikavaju njihovu saglasnost", rekla je Delević.

Do marta, kako je objasnila, Srbija ima dva zadatka: da postigne napredak u unapređenju odnosa Beograda i Prištine u definisanim oblastima, među kojima je i regionalno predstavljanje Kosova, a drugi je da se održi reformski standard na osnovu kojeg je Evropska komisija dala pozitivnu preporuku za sticanje statusa kandidata.

Prema njenim rečima, među državama EU postoji puna saglasnost u pogledu regionalne saradnje i potrebe da misija Euleks bude uspešna, tako da se od Srbije očekuje takvo angažovanje koje ne protivreči zajedničkim ciljevima svih zemalja članica.

Ona je podsetila da je i u slučaju saradnje Srbije sa Haškim tribunalom u EU postojao zajednički stav da se ta saradnja mora okončati, a da se Holandija izdvajala viđenjem šta je potrebno uraditi do određenog trenutka.

Kako je dodala, i u slučaju regionalnog predstavljanja Kosova, neke zemlje EU žele da u ovom trenutku vide veći stepen napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da to ne menja činjenicu da se radi o zajedničkom zahtevu svih zemalja EU.

"Nećemo se uvek složiti o modalitetima kako da se ti ciljevi na najbolji način ostvare, ali održavanje komunikacije i dijaloga je jedini nači da u okolnostima, koje nisu idealne, zaštitimo svoje interese", rekla je Delević.

Sedeti za stolom gde se odlučuje

Osvrćući se na stav onih političkih krugova u Srbiji koji svako pristajanje Beograda da Kosovo bude predstavljeno na regionalnim forumima tumače kao priznanje nezavisnosti Kosova, Delević je rekla da na čitav proces gleda kao na "traženje modaliteta" da država Srbija zadovolji svoje interese.

"Ako je reč o učešću Kosova na regionalnim skupovima, mislim da je bolje tražiti rešenje koje omogućuje da možete da sedite za stolom kada se razgovara o temama koje su za vas važne i da možete da se posvetite temi, a ne načinu učešća drugih", rekla je Delević.

"Znači bolje je raditi na tome da se što pre na pitanje regionalnog predstavljanja Kosova odgovori, nego da se pitate dokle možete stići ako se ne dogovorite", smatra direktorka Kancelarije za evrointegracije.

Ona je objasnila da će se proces evrointegracija odvijati teško dok god Srbija bude tema oko koje se zemlje članice deli i da kriza u evrozoni utiče na sve, ali da ne menja dugoročnu racionalnu procenu interesa zbog kojeg su i Srbija i EU ušle u taj proces.

Delevićeva je istakla i značaj uključenosti EU u sprovođenje reformskih procesa u Srbiji, jer bi bez supervizije Brisela neke interesne grupe mogle da u nekim tačkama uspore ili zakoče usaglašavanje našeg zakonodavstva sa evropskim standardima.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delević: Za status moramo da radimo

Izvor: S media, 28.Dec.2011

Direktorka Vlade Srbije za evrointegracije Milica Delević izjavila je danas da su uslovi za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potpuno jasni, i da Beograd treba da čini sve da, kao i u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, te uslove ispuni, umesto da se spekuliše da li će Srbija moći...

Nastavak na S media...

Zna se koji su uslovi za status kandidata

Izvor: Radio 021, 28.Dec.2011

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da su uslovi za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potpuno jasni i da Beograd treba da čini sve da, kao i u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, te uslove ispuni, umesto da se spekuliše da li će Srbija...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.