DOGOVOR?

Izvor: Kurir, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVOR?

Vojislav Koštunica i Boris Tadić posle dva dana žestokih pregovora blizu dogovorao potpisivanju gasnog sporazuma sa Rusima

BEOGRAD - Ni posle jučerašnjeg nastavka dramatičnih pregovora u vladajućoj srpskoj koaliciji nije precizirano kada će Vlada Srbije potpisati sporazum sa ruskim “Gaspromom”. Mediji nisu u prilici da prenesu zaključke sastanka premijera Koštunice i predsednika Tadića zbog predizborne ćutnje, ali kako Kurir saznaje - postignuta je prividna saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i odlučeno je o daljem sledu poteza.

- Vlada Srbije će veoma pažljivo i strpljivo raditi na tome da se postigne “gasni sporazum” sa Vladom Rusije. Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike biće potpisan u najboljem interesu Srbije i njenih građana, a sve ide u dobrom pravcu - izjavio je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je potpisivanje sporazuma o energetici sa Rusijom od strateške važnosti za Srbiju, ali da pregovori o uslovima sporazuma još traju.

- Srbija tvrdo pregovara, isto kao i Rusija i Bugarska, uostalom. Ne postoji neki određeni rok koji Rusija nameće, već će sporazum biti potpisan kada se ugovore svi uslovi - rekao je Đelić.

Izvor Kurira u Vladi navodi da su koalicioni partneri prihvatili nove uslove saradnje i međusobne podrške, koji će se videti već narednih dana, a koji imaju veze sa “nečim” o čemu još danas i sutra nije dozvoljeno da se govori.

Drama u vezi sa “Gaspromom” kulminirala je preksinoć, kada je stopirala i samit u Sofiji, tako da je uz nove ustupke predsednika Putina bugarskom kolegi Prvanovu ugovor o izgradnji “Južnog potoka” ipak potpisan, a odluka je donesena sat vremena posle ponoći. Za to vreme u Beogradu su međustranački kontakti dostigli usijanje. I dok je lider DSS sa saradnicima čekao odgovor DS, a Vlada bila pred padanjem, ministri iz DS bili su u jednoj emisiji na Pinku.

Umesto vanredne sednice Vlade i radne grupe za energetiku, juče su pregovarali Koštunica i Tadić, da bi se na kraju oglasili neodređenim saopštenjima.

Povedeni bugarskim primerom, članovi naše pregovaračke grupe verovatno će tražiti još ustupaka od Rusa. Konkretno, Bugari su saopštili da će, navodno, zajednička firma koja će graditi gasovod imati po 50 odsto vlasništva obe strane. Paralela koja bi kod nas trebalo da se povuče jeste vlasništvo nad NIS, ali i nad magistralnim gasovodom, što do sada nije bilo jasno precizirano.[ antrfile ]

GASOVOD BEZ SRBIJE?

Na moskovskim televizijama je nakon potpisivanja sporazuma prikazana nezvanična mapa gasovoda “Južni potok” na kojoj je Srbija u potpunosti zaobiđena. Severni krak bi po toj mapi išao iz Bugarske preko Rumunije i Mađarske, a južni preko Grčke u pravcu južne Italije. Međutim, spekuliše se o tome da je objavljivanje ovakve mape s amo vid pritiska na srpske zvaničnike i opomena da će gasovod tako izgledati ukoliko Srbija ne prihvati rusku ponudu.

BUGARI IZRADILI EU I SAD

Zoran Novaković, član ruske akademije “Magen”, kaže da je potpisivanje sporazuma sa Bugarskom o izgradnji gasovoda samo prva etapa, da bi se eliminisao projekat “Nabuko”, iza kojeg stoji EU i američke banke.

- I “Nabuko” predviđa prolazak gasovoda preko Bugarske, a za Srbiju bi on predstavljao samo krak za sopstvene potrebe. Srbija bi bila samo potrošač i postala bi slepo crevo u regionu. Međutim, bugarska država je bila dovoljno pronicljiva da uvidi da joj je, i pored članstva u EU, više u interesu da prihvati ruski gasovod. Projekat “Južni potok” je ključ i za Srbiju, preko koje bi išao centralni gasovod i u kojoj bi se stekli svi ventili gasa u regionu - poručio je Novaković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.