Čavušoglu govorio u parlamentu

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu govorio u parlamentu

Srbija učinila puno u procesu evropskih integracija, a sticanje statusa kandidata nije lak zadatak, jer je potrebna velika politička opredeljenost i naporan rad na usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa evropskom praksom, rekao predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu.

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu istakao je da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana realnija nego ikada ranije i pozvao sve političke snage >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji da zajedno rade na usvajanju zakona neopodnih da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Čavušoglu je, obraćajući se poslanicioma Skupštini Srbije, istakao da je Srbija učinila puno u procesu evropskih integracija i naglasio da sticanje statusa kandidata, što je cilj Srbije, nije lak zadatak, jer je potrebna velika politička opredeljenost i puno napornog rada na usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa praksom zemalja članica EU.

"Pozivam sve političke snage u zemlji da konstruktivno rade na usvajanju zakona koji su u skladu sa evropskim standardima u ključnim reformskim procesima, kako biste ispunili sve neophodne kriterijume da biste dobili zasluženi status kandidata", poručio je Čavušoglu na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Podsećajući da je pozicija Saveta Evrope prema pitanju statusa Kosova statusno neutralna, Čavušoglu je istakao da se Parlamentarna skupština unapred raduje početku dijaloga Beograda i Prištine, dodavši da se nada da će dijalog pomoći da se reše problemi.

Inače, poslanici Srpske radikalne stranke su na sednicu došli u majicama sa likom lidera te stranke Vojislava Šešelja.

Čavušoglu se sastao i sa predstavnicima poslaničkih grupa. Pre obraćanja poslanicima, Čavušoglu se jutros sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović. 

Oni su pozdravili nastojanja da se u Savetu Evrope izveštaj i rezolucija Dika Martija shvate kao pitanja ljudskih prava, a ne kao politička pitanja.

Predsednica parlamenta zahvalila je Čavušogluu na atmosferi u Parlamentarnoj skupštini i Savetu Evrope u vezi sa pozicijom Srbije i njenim nastojanjima da ispuni mapu puta ka EU, kao i na razumevanju i statusno neutralnom stavu Saveta Evrope o Kosovu, posebno u momentu kada treba da počne dijalog Beograda i Prištine.

Čavušoglu je, u obraćanju novinarima, istakao da je u Beogradu ne samo da bi podsetio na preostale obaveze Srbije iz pretpristupnog procesa, već i da bi izrazio potpunu podršku Srbiji i Skupštini Srbije u ispunjavanju obaveza i sprovođenju reformi.

Predsednica Skupštine naglasila je da su ukidanje blanko ostavki i reforma pravosuđa neophodnost.

Tokom boravka u Srbiji, predsednik Parlamentarne skupštine sastaće se i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Čavušoglu će posetiti Vojvodinu i razgovarati sa predstavnicima pokrajinske vlade i nacionalnih manjina.

Posetu Srbiji Čavušoglu je započeo juče susretom sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.