CENZURA U PRIVREDNOJ KOMORI

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CENZURA U PRIVREDNOJ KOMORI

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije (PKS) od pre nekoliko dana vlada prava cenzura! Naime, svim zaposlenima je od 17. januara strogo zabranjeno davanje bilo kakvih izjava za medije bez prethodnih konsultacija sa direktorom Centra za marketing, informisanje i promocije Ivanom Jakšićem.

Kako se navodi u internom dopisu iz kabineta predsednika PKS, u koju je Kurir imao uvid, ova procedura je uvedena "kako bi se regulisala, sistematizovala i centralizovala saradnja sa medijima koju vrši >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Centar za marketing, informisanje i promocije, i predupredile neželjene objave u medijima". Pored ovog objašnjenja stoji i napomena da će "usled kršenja ove procedure zaposleni snositi adekvatne disciplinske mere".

Ivan Jakšić u izjavi za Kurir objašnjava da je reč o internoj proceduri u vezi sa iznošenjem informacija u javnost i da nema govora o cenzuri.

- Ovakva procedura postojala je i ranije, ali je ona vremenom popuštala jer su novinari stupali u direktne kontakte sa našim stručnjacima. Ipak, ja sam ovde nov, tek tri meseca sam na ovom mestu i nisam dovoljno upoznat sa Komorom, pa sam smatrao da je ovako nešto potrebno. Imam 350 zaposlenih i moram da imam nekakav uvid u informacije koje odavde odlaze. Ja sam ipak odgovorno lice - objašnjava Jakšić.

Prema njegovim rečima, ova novina neće negativno uticati na komunikaciju između novinara i stručnjaka Privredne komore, već će je samo unaprediti (?!).

- Marketing će samo obavljati savetodavnu ulogu. To je za mene minut posla i mediji će za toliko sporije dolaziti do informacija, ali komunikacija sa novinarima nikako nije zabranjena - tvrdi Jakšić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.