Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetska pamet

Svetska ekonomska kriza zadaje velike glavobolje kako mnogim ekonomijama sveta, pa na iznenađenje „obaveštenih" i Srbiji. Državne administracije se brane kako umeju. Neke mere opterećuju sadašnjost, pre svih porezi. A neke mere budućnost (zaduživanja). Pošto smo mi ljudi širokog srca pretpostavljam da ćemo se radije zadužiti na račun unuka i praunuka, ionako se od nasleđa ovde dobijaju samo glavobolje. Sve te mere se mogu podvrći kritici racionalnosti i svrstati u pragmatične, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problematične i dijabolične. Čini mi se da je ove godine bilo svakakvih i mora se priznati da je negde javnost i Vlada brzo reagovala (porez na honorare), a negde i pored svih pokazatelja nema korekcije.

Sećamo se slika Novog Sada i Beograda prošlog leta. Hiljade čamaca, brodića i jedrilica na rekama davalo je sliku grada u kome se bolje i lepše živi. U svakom slučaju, ta slika je odudarala od slika Srbije koja je svetu prezentovana u poslednjih 20 godina. Vlasnici čamaca pasionirano su bežali na reku od nesnosnih vrućina, vesti i ljudi. Hteli su da žive zdravo u prirodi. Da svaka sreća ima kraja pokazale su nerazumne odluke Vlade da se neshvatljivo oporezuju vlasnici čamaca. Porezi su podignuti iznad mogućnosti, iznad vrednosti čamaca, iznad granica do kojih razum doseže.

U isti rang, skoro bez obzira na starost, svrstani su čamci od pet i 15 metara. Prvi koštaju kao novi oko 15.000 evra, a drugi 1.000.000 evra i nalaze se u istoj grupi? Taksa za čamac sa srednjim motorom 2.000 evra za godinu, pa ko može to da plati?

Pošto se čamac koristi četiri meseca u sezoni, taksa je praktično 500 evra mesečno. Epilog - samo 20 odsto čamaca je registrovano i kasa je praznija nego ranije, a 80 odsto vlasnika čamaca naterano je da sedi u stanu i gleda vesti u kojim ih obaveštavaju koji tajkun je registrovao jahtu od xy metara u Panami. Novi Sad, Beograd i drugi gradovi izgubiše lepršavi šmek, građani razočarani, čamci na suvom, a kasa bez prihoda. Ko, bre, od ovog ima koristi? NIKO! Bilo bi lepo i pametno da izumitelji taksa ponekad zavire međ građane i oslušnu šta će da im kažu! Kako žive i kakvog su zdravlja?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.