Božić u Ivanjici

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić u Ivanjici

Proslava Božića u Ivanjici započinje kao i širom Srbije, liturgijom u crkvi, koja je tesna da primi sve vernike koji su poranili na pričešće. Ali ima i nešto po čemu se ta čaršija razlikuje od drugih.
Za dobru atmosferu u Ivanjici tokom Nušićijade čulo se i van granica Srbije. Međutim, svečarski duh u ovoj čaršiji zadržao najpre zahvaljujući božićnoj tradiciji da na ovaj praznik valja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve započeti. Ivanjičani se tog pravila revnosno pridržavaju.

U Ivanjici na Božić vlada porodična atmosfera, ističe protojerej Siniša Radenković:
"Videćete sad kad izađete jedan varoški duh, koji je možda u Beogradu ostao u Skadarliji. Ovde sve kafane zaključavaju dan pred Božić, negde oko tri sata popodne više ništa ne radi."
Zato se na Božić kafane otvaraju pre svitanja, jer vernici pravo iz crkve odlaze u kafane, a među ranoraniocima je najviše mladih. Oni, kako kažu, žele da cele godine bude tako, da cele godine budu veseli i da im cela godina bude lepa.
I svi su zadovoljni i nasmejani, počev od gostiju, vrednih konobara, ali i onih koji su zaduženi za prave dobru atmosferu još od zore.
"Radim ovde za Božić već pet godina ujutru", naglašava di-džej Neli iz Čačka. "Ovo je ja mislim neviđeno u Srbiji da toliko ljudi dođe rano ujutru."
U Ivanjici ima više od trideset lokala i kafića, dovoljno da se Ivanjičani generacijski rasporede.
Kako jutro odmiče sve više je onih koji Božić u Ivanjici proslavljaju u kafanama i u glavnoj gradskoj ulici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.