Blic: Preče pare od studenata

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Preče pare od studenata

Beograd -- Među državnim fakultetima su ogromne razlike u imovinskoj karti. Takvo stanje odgovara dobrostojećim, ali ne i onim siromašnijim fakultetima.

Integracija državnih fakulteta unutar matičnih je pitanje finansija, mada postoje i organizacioni i tehnički problemi zbog velikog broja fakulteta u okviru pojedinih univerziteta.

Istina je da se u univerzitetskoj javnosti, a i van nje, sve više govori o potrebi da se deo poslovanja sa fakulteta prenese na univerzitete, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali se za sada ne zna kad će to biti učinjeno.

Na ovo u razgovoru za "Blic" ukazuje dr Žarko Obradović, ministar prosvete.

Finansijska lična karta državnih fakulteta, po rečima Obradovića, govori da je među njima veoma različita finansijska situacija.

„U saradnji sa Upravom za trezor Ministarstva finansija prošle godine smo sagledali stanje. Ispostavilo se da ima fakulteta koji imaju samo za plate", rekao je ministar.

„Pitanje je da li dovoljno novca imaju i fakulteti koji su na vrhu te liste zato što ostvaruju dodatne prihode, s obzirom na velike troškove. Ovakvo stanje je najveća prepreka integraciji, s obzirom na to da ona zadire i u pravo raspolaganja novcem i u način njegovog trošenja", izjavio je Žarko Obradović.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------- Pratite specijal "Peti oktobar - 10 godina posle" ---------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.