Bitka za Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2014, 06:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Beograd

Na stotine mladića učestvovalo je u ojačavanju nasipa na obalama Save u Beogradu. Džakovi za podizanje odbrambenog zida postavljani su duž obale reke od subote. Na stovarištu kraj beogradskog Sajma radnici Gradske čistoće i dobrovoljci punili su peskom duže od 24 sata džakove, koji su dalje raspoređivani, kako bi spremno dočekali nikad viđeni nivo vodostaja.

Dobrovoljci, vojska i policija danonoćno ojačavaju nasip na Savi i Dunavu u prestonici

Omladina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za primer

Bedem na Savi: Dobrovoljci u odbrani prestonice

Reka nadomak kuće: Dejan i Dea Orović i Ljuba Radivojević

 

- Radimo neprestano, punimo džakove - pričaju dobrovoljci.

Reka iza Sajma došla je do šetališta. Do brodova i splavova u tom delu je nemoguće doći.

Stariji stanovnici Savamale, naselja ispod Kalemegdanske tvrđave, bodreći mladiće koji su ređali džakove, optimistično su čekali rast Save. Prepričavali su kako je bilo kada je voda pre četiri godine došla do ograde kraj šetališta.

 

Omladina za primer

- Ovi momci i devojke koji su došli da pomognu su stvarno fantastični. Ne možemo da dopremimo toliko džakova, koliko oni mogu brzo da rade. Ova omladina je za primer i vidi se koliko je željna da radi. Šteta što ne može da im se obezbedi zaposlenje. Stariji bi trebalo da malo više povedu računa o njima - govori Ivan Petrović kraj Save.

- Ne plašimo se ničega. Ovo je Srbija, sve ćemo rešiti za tren oka. Sve vreme radimo, stalno smo ovde. Svaka čast za organizaciju. Ne može sve da bude sve pod konac, ali ima dosta dobrih stvari - kaže Ljuba Radivojević.

Od ranih jutarnjih sati ispred kuće smeštene stotinak metara od Save je i Dejan Orović sa ćerkom, devetogodišnjom Deom, koja je pomagala u podeli sendviča dobrovoljcima.

- Ne plašimo se. Nikada nije bilo većih problema, mada se sa vodom nije šaliti. Ovo je više zbog preventive. Iskreno, malo smo pomagali. I to ima više moralni značaj - kaže Dejan.

Kako je u nedelju u Beogradu granulo sunce, bilo je i onih koji su odlučili da samo "moralno" pomognu svoj grad. Neki su izašli da protegnu noge duž reke i telefonima slikali dobrovoljce na radu, dok je bilo i pojedinaca koji su ispijali kaficu u kafićima na obali, dok su ih konobari služili prolazeći kroz vodu u ribarskim čizmama. 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.