Bern olakšao proterivanje lažnih azilanata sa Balkana

Izvor: Blic, 22.Avg.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bern olakšao proterivanje lažnih azilanata sa Balkana

Berlin/Bern - Švajcarske vlasti su na 48 sati skratile rok za razmatranje zahteva za azil građana iz zemalja kojima za ulazak u Švajcarsku nije potrebna viza, čime će biti olakšano i ubrzano i njihovo proterivanje u zavičaj.

Ova odluka Saveznog ureda za migraciju (BFM) je reakcija na ogromno povećanje broja zahteva za azil koje u ovoj zemlji podnose gradjani Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine kojima od 2009, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno 2010. više nije potrebna viza za ulazak u Švajcarsku.

Od januara do jula je 4.593 građana iz ovih zemalja zatražilo azil u Švajcarskoj, a prema navodima vlasti reč je velikim delom o Romima. Status azilanta je pak dobilo samo 20 osoba, što znači da je kvota priznavanja zahteva oko 0,5 odsto.

Centri za prijem stranaca koji traže azil su, kako pišu švajcarski mediji, bili preopterećeni zbog navale azilanata iz ove tri države. Zato će se njihovi zahtevi za azil ubduće prioritetno rešavati, i to u roku od 48 sati.

Ove ubrzane odluke biće donošene u Centru za prijem azilanata i sprovodjenje postupka u Bazelu u kojem pored pripadnika švajcarskih saveznih vlasti rade i predstavnici humanitarnih organizacija i prevodioci.

Pored ove donete su i druge mere sa ciljem da se smanji broj lažnih azilanata, izmedju ostalih ukinuta je dotacija za put u domovinu u iznosu od 100 franaka. Već u aprilu je ukinuta premija za podnosioce zahteva za azil koji pristanu da se dobrovoljno vrate kući.

Ubuduće će, kako je najavljeno, švajcarske vlasti još intenzivnije saradjivati i sa nadležnim vlastima u zemljama iz kojih dolaze podnosioci zahteva za azil, a strožije će se sprovoditi i propisi koji daju mogućnost zabrane ulaska u zemlju lažnim azilantima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bern olakšao proterivanje lažnih azilanata sa Balkana

Izvor: Beta, 22.Avg.2012

BERLIN/BERN, 22. avgusta 2012. (Beta) - Švajcarske vlasti su na 48 sati skratile rok za razmatranje zahteva za azil gradjana iz zemalja kojima za ulazak u Švajcarsku nije potrebna viza, čime će biti olakšano.

Nastavak na Beta...

Švajcarci proteruju lažne azilante sa Balkana

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2012

Švajcarske vlasti su na 48 sati skratile rok za razmatranje zahteva za azil građana iz zemalja kojima za ulazak nije potrebna viza, čime će biti olakšano i ubrzano i njihovo proterivanje u zavičaj. ..Foto - arhiva: Sve više lažnih azilanata sa Balkana pokušava da uđe u Švajcarsku  ..Ova odluka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Švajcarska skratila rok za razmatranje zahteva za azil

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Avg.2012

Švajcarske vlasti su na 48 sati skratile rok za razmatranje zahteva za azil gradjana iz zemalja kojima za ulazak u Švajcarsku nije potrebna viza, čime će biti olakšano i ubrzano njihovo vraćanje u zavičaj. Ova odluka Saveznog ureda za migraciju (BFM) je reakcija na ogromno povećanje broja zahteva...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Švicarska: Skraćen rok za razmatranje zahtjeva o azilu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2012

Švicarske vlasti su na 48 sati skratile rok za razmatranje zahtjeva za azil građana iz zemalja kojima za ulazak u Švicarsku nije potrebna viza, čime će biti olakšano i ubrzano i njihovo protjerivanje u zavičaj. Ova odluka Saveznog ureda za migraciju je reakcija na ogromno povećanje broja zahtjeva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U Švajcarskoj najviše azilanta iz Srbije

Izvor: Kurir, 22.Avg.2012

BEOGRAD - Srpski državljani su u prvih sedam meseci ove godine podneli 1.152 zahteva za azil u Švajcarskoj zbog čega je Srbija i dalje u vrhu liste zemalja čiji građani traže azil u toj zemlji, pokazuju podaci švajcarskog Saveznog ureda za migracije (BFM)...Prema podacima koje je taj ured danas...

Nastavak na Kurir...

Srbi jure azil i u Švajcarskoj

Izvor: Mondo, 22.Avg.2012

Srpski državljani su u prvih sedam meseci ove godine podneli 1.152 zahteva za azil u Švajcarskoj...Zbog toga je Srbija i dalje u vrhu liste zemalja čiji građani traže azil u toj zemlji, pokazuju podaci švajcarskog Saveznog ureda za migracije (BFM)...Prema podacima koje je taj ured danas dostavio...

Nastavak na Mondo...

Švajcarska ubrzala proceduru za lažne azilante

Izvor: Medijski istraživački centar, 23.Avg.2012, 20:39

Švajcarske vlasti su na 48 sati skratile rok za razmatranje zahteva za azil građana iz zemalja kojima za ulazak u Švajcarsku nije potrebna viza, čime će biti olakšano i ubrzano njihovo vraćanje u zavičaj. Ova odluka Saveznog ureda za migraciju (BFM) je reakcija na ogromno povećanje broja zahteva...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.